UNStudio defines fairyland guorui villas with sculptural curving façades
 
UNStudio defines fairyland guorui villas with sculptural curving façades
sep 11, 2015

UNStudio defines fairyland guorui villas with sculptural curving façades

UNStudio defines fairyland guorui villas with sculptural curving façades
photography by edmon leong

 

 

 

UNStudio have recently completed a residential neighborhood in beijing comprised of a collection of sculptural villas based and planned within a large rectangular piece of land. named ‘fairyland guorui villa complex’, the properties follow an open-plan organization while the public spaces have been articulated to the context and waterside location. during the design development phase, an essential quality of the scheme was for each villa to have its own identity, as well as having a distinct community atmosphere. as a result, a combination of consistency in design and unique features have been utilized. a characteristic aspect of the project, is the volume’s façades: through slight changes in form, the surface of the exterior displays a subtle twisting and curving around the corners; creating a rhythm but giving a nature-related aspect to the structure. additionally, the clay color strengthens this connection between the natural environment and residential scheme.  

UN-studio-fairyland-guorui-china-designboom-02
the villas are scattered along the riverside, each with its own characteristics and living spaces

 

 

 

the villas are scattered along the riverside, each with its own characteristics and living spaces, but embedded in the communal space to stimulate a neighborhood and a sense of community. externally, they are designed to create a strong inside and outside condition. employing different integrated features, including balconies, bay windows, canopies or terraces and roof-top gardens. various arrangements of these additions have been applied to create different types of villas across the compound, enabling variety and preserving the sense of uniqueness through the organization of geometric elements.

UN-studio-fairyland-guorui-china-designboom-02
slight transformations in shape seen on the façade- created by the slight twisting of the curved surfaces

UN-studio-fairyland-guorui-china-designboom-02
a modern and classical living style have been combined to respect to family life

UN-studio-fairyland-guorui-china-designboom-02
the clay color of the facade fosters an intrinsic connection between built and natural environment

UN-studio-fairyland-guorui-china-designboom-02
the arrangement gives privacy to the owners yet generates a feeling of community at the same time

UN-studio-fairyland-guorui-china-designboom-02
surrounded by greenery, the homes blend the natural and built environment together

 

 

 

project info:

 

 

client: guorui group
location: yunteng road 2#, miyun economic & technical development zone 1, beijing, china
building surface: 26,455 m2 (gfa)
building site: 23489 m2
programme: facade
status: completed
unstudio: ben van berkel, hannes pfau with markus van aalderen and
shoujiong zhang, whenzen yi, fernie lai, yuchen liu, irina bogdan, cristina gimenez, gil greis

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,100 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine