V2in architects stacks cantilevering volumes woven with greenery for home office in thailand

V2in architects stacks cantilevering volumes woven with greenery for home office in thailand

Residence Kongkaherb: a light & nature infused home office

 

A luminous home office designed to house the needs of both a growing family and a growing work team, Residence Kongkaherb takes shape as a stack of masses and voids in Nakhon Pathon, Thailand. Completed by V2in Architects, the structure accommodates both of these juxtaposing private and public functions and ensures both maintain comfortable living and work environments that are separate yet coherently whole.

 

The architects began with dividing the program into separate boxes which were then reunited and expanded in a staggered geometric arrangement of cantilevering and overlapping volumes. While remaining detached zones, a sense of connection is achieved with the abundant use of glazing throughout the interior and exterior, and the integration of courtyards in the unused spaces between the volumes. Planted with trees, these pockets not only maximize space but also visually connect the areas and foster a strong sense of connection with nature.

V2in architects stacks cantilevering volumes woven with greenery for home office in thailand
all images by Rungkit Charoenwat

 

 

V2in Architects separates & reunites a transparent program

 

Making use of the limited asymmetrical space, V2in Architects positioned Residence Kongkaherb at a shifted angular tilt and stacks the program irregularly to maximize space and arrange its private and public functions. Despite this, the building was designed according to simplicity, and from the exterior appears as a minimalist contemporary structure defined by simple white forms and expansive glazing.

 

Inside, the first and second floor accommodate the office spaces, while the third and fourth floor — and a picturesque rooftop above — form the home with great views over the area. While each function is hosted within its own cube, the architects generate visual connectivity between the spaces through their plan and with the inclusion of insulated glass walls. From the common areas and across all levels, users of the space can look onto the different zones. 

V2in architects stacks cantilevering volumes woven with greenery for home office in thailand

 

 

The interior is further enhanced with pockets of greenery woven throughout the space. Housed in small courtyards, which efficiently make use of leftover space, bring in a connection with nature and enhance the working and living environments. Around the transparent courtyards, openings functioned as natural air ventilation systems and brought in ample natural daylight. In the main area, a shade unfolds to help regulate the amount of light entering the building.

V2in architects stacks cantilevering volumes woven with greenery for home office in thailand

residence-kongkaherb-V2in-architects-designboom-wide1

V2in architects stacks cantilevering volumes woven with greenery for home office in thailand

residence-kongkaherb-V2in-architects-designboom-wide2

 

project info:

 

name: Residence Kongkaherb

location: Nakhon Pathom, Thailand

architecture: V2in Architects

lead architect: Thanawin Pattanawong

ARCHITECTURE IN THAILAND (270)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3031)

WHERE PEOPLE WORK (745)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5