valerio olgiati: bardill studio, switzerland
 
valerio olgiati: bardill studio, switzerland
may 05, 2013

valerio olgiati: bardill studio, switzerland

‘bardill studio’ by valerio olgiati, scharans, switzerlandimage © archive olgiati

 

 

linard bardill, a song writer, has a space of reflection and work in the protected village of scharans in the swiss landscape

by acclaimed architect valerio olgiati. in situ red concrete walls exhibit a cast rosette pattern that gives way to a large, 

round opening in the atrium. the pieces of sky invited into the architecture become part of the tectonic palette 

of the space, while the former barn keeps the volumetric relationship of the old building.  the building is imbued

with grandeur and geometric clarity as it respects the small-scale village that houses it. the 800 inhabitant town 

now counts among its architectural makeup an anti-house of sorts, with no windows or traditional idea of a roof;

however, one that uses the elements of the built form to frame the sky and harness the colors of the earth.

 

 

 

 

valerio olgiati: bardill studio, switzerland

red in-situ concrete creates the envelope of a building form that revels in earth and sky image © archive olgiati

 

 

valerio olgiati: bardill studio, switzerland

detail of the concrete cast pattern of rosettes image © archive olgiati

 

 

valerio olgiati: bardill studio, switzerland

a rapid 18 month construction yielded a form whose rational exterior belies its spatially unusual interior image © archive olgiati

 

 

valerio olgiati: bardill studio, switzerland

the actual studio is a mere third of the total building, about 60 square meters, verus and internal garden framed by a sizable aperture image © archive olgiati

 

 

valerio olgiati: bardill studio, switzerland

the interior green space is central to the concept of the studio image © archive olgiati

 

project info:

 

object: private atelier – one working spacelocation: scharans, switzerlandclient: linard bardill, musician + poetarchitect: valerio olgiati, prof. dipl. architect eth/siacollaborators: nathan ghiringhelli (project manager office olgiati), nikolai müller, mario beeliconstruction supervisor: linard bardillstructural engineer: patrick gartmann, partner of conzett, bronzini, gartmann ag, churmaterials: red in-situ concrete, steel, coppervolume: 665 m3area: atelier space: 70 m2garage, storage, technic: 65 m2courtyard: 150 m2

  • all those sun of the alps decorations ruined the facade.

    ivan
  • I know its not rust, but it looks like you could get tetanus just from being there.

    ew

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,060 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine