valerio olgiati: visiting center at swiss national park, zernez
 
valerio olgiati: visiting center at swiss national park, zernez
apr 21, 2013

valerio olgiati: visiting center at swiss national park, zernez

‘visiting center at zernez national park’ by valerio olgiati, zernez, switzerland

image © javier miguel verme

all images courtesy of archive olgiati

 

 

 

swiss architect valerio olgiati has just shared with us a series of images that show the unrelentingly precise forms of the ‘visiting center at swiss national park.’ insulated white in situ concrete encloses two intersecting cubic volumes that contain equally large exhibition spaces, suitable for both general use and future programming. the strict formal logic that guides the building adheres to a persistent multi-axial symmetry. the spatial composition is appropriate for switzerland’s largest nature preserve, a site which sits at the nexus of the swiss-italian-austrian three-country-triangle. the visitor and information center appears to have a regular and ordered exterior, but the inner circulation is a network of concealed walkways and stairs. rendered of one material, the progression of built spaces begins with an identical series of central rooms with views in all directions and ends in a foyer on the same stair where circulation begins. while the structure is borne of an accretion of individual basic forms, the architect deems the building: ‘a single organism in which all elements combine into an indivisible whole.’  

 

 

 

"/

the form in context

image © javier miguel verme

 

 

"/white, in situ concrete in prefabricated liapor panels was used in conjunction with bronze railing

image © javier miguel verme

 

 

"/

a regular and ordered exterior belies a carefully orchestrated interior

image © javier miguel verme

 

 

"/

interior view shows a strict adhesion to unrelentingly precise geometry

image © javier miguel verme

 

 

"/

a progression of identical rooms enjoy multiple, consistent views

image © javier miguel verme

 

 

"/

aperture and circulation detail

image © javier miguel verme

 

 

 

 

project info:

 

 

object: exhibition building, visiting and information centerlocation: zernez, switzerlandcompetition: 1. prizeclient: swiss national parc, zernezarchitect: valerio olgiati, architectcollaborators: aldo duelli (project manager office olgiati), fabrizio ballabio,theo barmettler, pascal flammer, herwig lins, sara wiedenbeckconstruction supervisor: rico stupan, architectura dc sa, scuol claudio bulfoni, castellani & bulfoni, scuolstructural engineer: jon andrea könz, ing.-büro, zernez + dr.schwarz consulting, zugvolume: 9’100 m3area: 1’780 m2building cost (bkp2): 9.4 mio. chfm3- price: chf 840,- / m3

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    503,284 subscribers
    - see sample
    - see sample
    designboom magazine