vardehaugen’s cabin vindheim in norway appears to be buried beneath snow
image by rasmus norlander

 

 

 

designed by architecture studio vardehaugen, the form of ‘cabin vindheim’ is influenced by the classic motif of a snowbound cabin with its roof protruding above the snow. the dwelling is situated within a deep forest, near the norwegian town of lillehammer — a region subject to heavy snowfall. the structure is clad with black-stained pinewood, with bold apertures cut into the scheme’s façade. when snow covers the roof of the structure, the building becomes a man-made slope for ski jumping, toboggan runs and other winter activities.

vardehaugen-cabin-vindheim-house-lillehammer-norway-designboom-02
the structure’s form is influenced by the motif of a snowbound cabin with its roof protruding above the snow
image by rasmus norlander

 

 

 

internally, the property comprises a large living room, a bedroom, a ski preparation room, and a small annex with a utility room. an uninterrupted ceiling connects all of the rooms, which are fully covered in a waxed poplar veneer. in spite of a compact floor plan of just 55 square meters, the cabin feels generously proportioned as a result of the sloping canopy and its various uplifts. from both the main bedroom and the mezzanine, residents can view the night skies from bed through a carefully positioned opening. the large 4 meter-long window creates the impression of sleeping above the treetops and underneath the stars.

vardehaugen-cabin-vindheim-house-lillehammer-norway-designboom-02
the dwelling is situated within a deep forest, near the norwegian town of lillehammer
image by rasmus norlander

vardehaugen-cabin-vindheim-house-lillehammer-norway-designboom-02
the structure is clad with black-stained pinewood
image by rasmus norlander

vardehaugen-cabin-vindheim-house-lillehammer-norway-designboom-02
bold apertures have been cut into the scheme’s façade
image by rasmus norlander

vardehaugen-cabin-vindheim-house-lillehammer-norway-designboom-02
an uninterrupted ceiling connects all of the rooms
image by rasmus norlander

vardehaugen-cabin-vindheim-house-lillehammer-norway-designboom-02
surfaces are covered in a waxed poplar veneer
image by rasmus norlander

vardehaugen-cabin-vindheim-house-lillehammer-norway-designboom-02
the region is subject to heavy snowfall
image by rasmus norlander

vardehaugen-cabin-vindheim-house-lillehammer-norway-designboom-02
the building becomes a man-made slope for ski jumping and toboggan runs
image by rasmus norlander

 

 

drawings

 

project info:

 

title: cabin vindheim
location: lillehammer, norway
size: 55 sqm + 10 sqm
completion: january, 2016
client: private
category: private housing / cabin
team: vardehaugen by: håkon matre aasarød with berta gaztelu, joana branco, kurt breitenstein