various associates modernizes traditional chinese materials for luxe cultural hub in shenzhen
 

various associates modernizes traditional chinese materials for luxe cultural hub in shenzhen

located in nanshan district, shenzhen, china and occupying the corner of a building, morph is a mixed-use, multicolored space designed by various associates. with an urban park and the houhai business circle nearby, it’s a rare tranquil place amidst the hustle and bustle of the downtown area. it functions as a bar, an event venue and a versatile space, available for facilitating ‘interaction between humans and the city in a cultural context’. functional areas are set around a seven-meter-high activity space at the center; with capacity for 100 people, theatre acoustics, and spatial installations which can be replaced irregularly, it’s adaptable to various types of activities and provides local people with an energetic place to socialize.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

the designers were tasked with creating a vigorous and new social space, introducing a cultural hub in the city to host artistic and musical events, bringing vitality to the area. the local-based design studio was inspired by the concept of ‘morph’ as a transformation and evolution, so the approach was a design that encapsulated this process within the city and in the project itself.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

taking into account the context of shenzhen as a new city, various associates wanted to utilize traditional and local materials to collide with modern interior structural forms. they fused gradually-forgotten ancient chinese elements with international, contemporary aesthetics in a sophisticated blend, presenting the ‘evolution’ of design.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

the designers created collisions within the space through a diversified material palette and contrasting interior scenes, as well as dividing the space in multiple functional areas. walls and ceilings are clad in natural sand-colored travertine, which adds a subtle texture to the simple and warm volume, and adding modernity and a sense of timelessness when combined with other details. brass connections and holes are finished with gold foil, forming a striking contrast with the rest of the space. lightweight yet massive, composed yet prudent, transparent yet closed, the space is awash with contrasting elements.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

the color palette is inspired by the forbidden city, consisting of red, blue, black, yellow and gold, all vivid and energetic hues. these are also consistent with the colors of wu xing, which are the five elements including metal, wood, water, fire and earth. in traditional chinese philosophy, wu xing is the foundation of everything in the universe and natural phenomena. the five hues with chinese characteristics are reorganized, interpreted and transformed in a modern approach within the space, which integrate with the interior structures, producing a visual hierarchy.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom   

 

 

various associates combined diverse modern materials with traditional materials exclusively found in china. the matte black walls are covered with a new eco-friendly material made from black tiles seen on the floor of forbidden city’s palaces. through modern technology and a reorganization process, this new cladding not only maintains the texture and properties of the infamous forbidden city flooring or ‘gold tiles’, but also greatly reduces the production cost. the blue curved doors are wrapped in a type of traditional chinese fabric, hand-dyed by experienced craftsmen, characterized by high chroma.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

at the center of the space stands a high wall, which features an ‘orthodox blue’ color, seeming to declare the fabric covering’s unadulterated quality in an uncompromising way. gold is dotted throughout the space, which is rendered by gold foil, with a warm and natural texture. each piece of foil was stuck by hand, similar to the way of how gold buddha statues in temples are clad.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

layer upon layer, the gauze that resembles gold foil showcases unique grains and textures, and becomes more shiny through the reflection of light. gold openings on the first floor ceiling subtly connect the two stories. gleaming light shines onto the gold foil and then generates reflection, endowing the interior with a zen ambience and a sense of ritual. red velvet sofas feature special shapes, which add a sense of modernity and playfulness to the solemn space.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

the bright red collides with the strong blue of the curved walls, a bold contrast. the furniture pieces are part of the first sofa series that various associates created in collaboration with fresh, a domestic furniture brand. with a warm hue and natural textures, the earth-toned italian travertine generates appealing contrast with the matte black walls and walls finished with gold foil.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

a key design intervention within the cultural hub is the creation of a mezzanine level.  through precise structural calculation, the designers added a mezzanine to the original seven-meter-high space. a circular and flexible circulation connects all the functional areas, as well as a strong color and material language that matches the lively finishes in the rest of the project.

various-associates-morph-cultural-center-nanshan-district-shenzhen-china-09-11-2019-designboom

 

 

another bold intervention was to insert a slightly oblique and curved double-height structure into the geometric space, which not only links and defines the space, but also highlights the spatial identity and increases the area’s brightness. the structure is set between the lounge and the activity area with black walls in a unique manner, presenting a geometric aesthetic with its collision between materials and structures. looking up from the first floor, it enhances spatial transparency, establishes a visual connection between two floors, and breaks the limitation of the first floor’s height.

 

 

the space also features flexible rotating doors on both sides of the activity area so it can meet the needs of different events and exhibitions. when the doors close, a separate inner activity space is created, while it connects the lounge as doors open, which enriches the interaction and sense of layering within the overall space. people including performers can go through the doors casually, thereby resulting in interesting interactions and scenes.

 

 

viewing from the lounge, continuous spaces and revolving doors bring the space more possibilities and flexibility to host different activities. the doors endow the space with different layers and variations, reflecting the concept of ‘morph’ itself. functional areas such as bar counter, lounge, vip room and cocktail kitchen are arranged around the activity space, forming an interesting ring-like circulation that can be segmented and reorganized flexibly for various events.

 

 

special windows were designed at the functional areas on the mezzanine for guests to enjoy activities and performances held at the activity space downstairs, which provides another view. at the quiet and retreated lounge area on the mezzanine, indigo velvet booths are skillfully combined with repetitive ceiling details, filling the space with a sense of architecture and a geometric aesthetic.

 

 

the geometric installation in the stairwell glows pink, adding liveliness and vividness to the calm and structure-predominant space. the designers created a scene of ‘mirror in mirror’ in the bathroom. it redefines the way of displaying mirrors by taking advantage of the space, highlighting subtle interactions between people and mirrors with interconnected visual effects.

 

 

through this project, various associates explored and worked out a solution to tackle with the oblivion and disappearing of traditional chinese materials. on the one hand, adopting unique design approaches to innovate the way traditional materials are used and redefined in modern designs; on the other hand, integrating china-specific materials with modern technologies, materials and designs, so as to break through the known limits. amidst the prosperous and charming urban night view, morph shows its expectation and hope for the city with a unique posture. just as its name indicates, it keeps evolving and transforming to face different challenges and bring infinite possibilities to the nanshan district of shenzhen.

 

 

project info

 

client : morph

location: hisense southern building, nanshan district, shenzhen, china

status: completed in july 2019

design team: various associates

project leader: qianyi lin

chief designer: dongzi yang

designers: dongzi yang, jingjing tang

area: 1000 sqm

photographs: shao feng

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: cristina gomez | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,664 subscribers
    - see sample
    - see sample