parking garage by vaumm arkitektura links urban fabric of spain
photo © aitor ortiz
all images courtesy of vaumm arkitektura

 

 

 

galtzaraborda is a neighborhood located in the town of renteria, spain that was built in the mid 1960s. due to the great industrial development in the region, there was a huge demand for housing that was designed to absorb the labor migration wave, which generated an urbanism with serious deficiencies, inefficient amounts of public space, and a lack of accessibility. these problems have been accentuated by the progressive aging of the population. intervening with this context, vaumm arkitektura has developed a project located in a central plot, which was left undeveloped as a break in the fabric of the city. 

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
the central space becomes a public garden roof
photo © aitor ortiz

 

 

 

the work, beyond resolving parking, the function which motivates the project, is also conceived as an opportunity to generate an infrastructure that meets the circulation needs of the society, providing parks and leisure areas. the program of 111 automobile spaces is divided into two buildings with two towers of panoramic elevators: one for each massing and two large squares as decks. transversely, it connects civic amenities with the residential community and guarantees the vertical access from the highest point of the neighborhood to the lowest level of it, where the train station is situated. this transportation hub links the town of rentería to donostia-san sebastián.

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
new points of view are generated
photo © aitor ortiz

 

 

 

the facility is formed by two half-buried geometeries, absorbing the slope of the site, generating the minimum aesthetic and volumetric impact. many of the parking spaces are open, which allows the installation of a semi-transparent facade, avoiding a blind and inert front, and knowing intuitively the inner activity. a tour of the exterior perimeter can be made by qualities of the ramp and stairs, giving continuity to the transits through the park and the adjacent structures. the decks have different surface treatments according to their uses as hard pavement zones coexisting with large gardens. green roofs return the original out areas occupied by the complex and introduce nature in a highly densified urban environment.

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
the new structure connects the old streets between them
photo © aitor ortiz

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
different levels have their own accesses
photo © aitor ortiz

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
the new equipement fills the green slope between the old residential buildings
photo © aitor ortiz

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
the facades led the light get into the garages
photo © aitor ortiz

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
the buildings rise up out of the landscape
photo © aitor ortiz

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
the façade follows a pedestrian path
photo © aitor ortiz

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
the structure lit at night
photo © aitor ortiz

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
views of the panoramic elevators
photo © aitor ortiz

vaumm arkitektura galtzaraborda urban parking link spain
visitors walking on the roof
photo © aitor ortiz

 

 

 

 

project info:

 

location: renteria, gipuzkoa
year: 2013
surveyor, boats engineering, structures: julen rozas
photography: aitor ortiz
client: city of renteria
cost: €3.14 million
surface: 5,000 m2
status: 1st prize. complete

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.