situated in china‘s beidaihe new district, vector architects has designed ‘restaurant y sea‘, marking the completion of a series of buildings in the seaside location at the aranya community. positioned behind the ‘seashore library’, the latest intervention seeks to form a connection to the existing structures while also establishing a relaxed place for dining. 

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

dusk view of the south elevation

image © chen hao / vector architects (main image © su shengliang / vector architects)

 

 

as opposed to the seashore library, which was designed by vector architects to maximize views out to sea, the restaurant instead focuses more on the interior spaces and making the seascape a mere visual backdrop. planned around a number of external courtyards, these semi-outdoor elements work to bring light, airflow and nature into the restaurant, resulting in a more introverted building.

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

interior view of the restaurant

image © su shengliang / vector architects

 

 

defined by the glazed lower level and heavy concrete slab above, the architectural expression of the restaurant appears as a sculptural canopy floating above an undulating landscape. almost hidden within the site, the building is peppered with trees, helping to blend the design into the surrounding woods and embed the new intervention into the site.

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

interior view of the restaurant

image © su shengliang / vector architects

 

 

there is no designated main entrance for the restaurant. instead, clear glass sliding doors are placed along the perimeter, which, when fully opened, cause the spatial boundary to disappear, turning the building into a ‘pavilion’. people can approach the dining space from any direction. they will firstly step into a transitional space with a lowered eave, and then gradually walk into the main dining area under a raised-up central roof, illuminated by immersive natural light.

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

a close-up of the waffle beams

image © su shengliang / vector architects

 

 

the interior of the restaurant is articulated by the use of concrete waffle beams that create a rich spatial experience thanks to the play of soft light and shadow. the exposed concrete material also brings a warm atmosphere to the restaurant, making visitors feel welcomed and relaxed. overall, thanks to thick, exposed concrete and natural light within the building, the design of ‘restaurant y sea’ creates an inviting, yet introverted place.

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

lobby

image © su shengliang / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

waiting area

image © su shengliang / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

interior view of the restaurant

image © su shengliang / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

main dining area

image © chen hao / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

group dining area

image © chen hao / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

a close-up of the waffle beams and skylight

image © chen hao / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

space under the roof

image © chen hao / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

space under the roof

image © chen hao / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom      

space under the roof

image © chen hao / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

courtyard 

image © su shengliang / vector architects

concrete waffle beams bring natural light into vector architects' restaurant in china designboom

courtyard 

image © su shengliang / vector architects

 

 

 

project info:

 

project name: ‘restaurant y sea’

location: beidaihe new district, china

architecture/interior/landscape design: vector architects

principal architect: gong dong

project architect: kai zhang

design/construction management: chen liu, dongping sun

design team: xiaokai ma, cunyu jiang, peng zhang

site architect: zhao zhang, dan tu

structural & MEP engineering: china academy of building research

structural consultant: congzhen xiao, dewen chu

lighting consultant: x studio, school of architecture, tsinghua university

client: beijing rocfly investment (group) co., ltd.

 

structure: concrete frame-shear wall structure

building material: concrete, steel, laminated bamboo

building area: 713 m2 (above ground 626 m2/ underground 87 m2)

design period: 10/2015-06/2016

construction period: 12/2016-01/2018

photography: su shengliang, chen hao