after conceiving of the internationally awarded al jazeera newsroom inside london’s landmark ‘the shard’ in 2015, austrian studio veech x veech has completed the new network center buildings and the arabic newsroom headquarters located in doha. the project in the middle east comprises of a landmark building and two TV studios; the architecture itself developed to represent new forms of spatial communication for the information age.


all images © hufton + crow

 

 

the al jazeera news network brings in more than 310 million viewers in over 100 countries, their HQ in doha is the second collaboration with veech x veech. the concept of media transparency was addressed through the building’s materials and design elements. the new broadcast studio is situated at the core of the site, designed from the inside out to create 360º panoramas through the exterior walls. this smooth transition between architecture and the natural environment is achieved through the fluid form of the scheme and the use of glass.


the canopy is contoured to shade the studio’s south-facing glass façade from direct sunlight

 

 

the heavy use of glass posed challenges such as the strong sunlight on the south-facing façade. this led to the creation of a detached roof and the characteristic feature of the building. the undulating canopy, precisely contoured to shade the studio’s south-facing glass façade, cantilevers from a 36m lateral structural support. the light exposure is regulated by polarization filter panels integrated into the façade, and balanced inside the studio by digital controllers synchronized with the cameras. the natural light changes the character of the broadcast studio throughout the day and visually connects the studio to the landscape outside.

 

 

inside, custom-made objects designed for the broadcast studios include a sweeping seat and corresponding table that can be filmed from all angles. the curvilinear shapes characterizing the furniture also structure the floors, walls and lighting designs to make the studio’s overall composition more dynamic.

 

‘we developed the designs in response to the al jazeera media network logo,’ explains mascha veech-kosmatschof. ‘they reflect the curves and asymmetry of the calligraphy in the logo, and add a subtle layer of branding to the furniture design.’


the use of smooth materials, such as corian and tempered glass, contrasts with the furniture’s sharp angles and soft
fabrics


LED lighting arrays and digitally-controlled video cubes integrated into the ceiling are interspersed with
custom-made acoustic panels


the curvilinear shapes characterising the furniture also structure the floors, walls and lighting designs


the light exposure is regulated by polarization filter panels integrated into the façade


around 7,450sqm of landscaped public space will provide a central feature within the facility when completed in
the near future

 

 

project info:

 

 

client: al jazeera media network
location: doha, qatar
building size: 1650sqm
studio size: 400sqm
landscape area: 7450sqm (not yet realised)
design team: stuart a. veech, mascha veech-kosmatschof, thomas milly, bernhard trummer, miguel pereira, mihai potra
project partners: arup engineers london/doha/abu dhabi, borgos pieper architects – barcelona/london, qatar design consortium

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news