the veil: groundwork architects sculpts sinuous interiors like draped fabric

the veil: groundwork architects sculpts sinuous interiors like draped fabric

‘the veil’ unveiled in shenzhen

 

In Shenzhen, China, Groundworks Architects has completed The Veil, a city lounge offering a workplace and escape from the busy urban environment. The project’s sinuous, minimalist architecture stands in stark contrast to its industrial surroundings. The Veil can be recognized by its curving glass facade that encloses a rippling white wall, the project’s namesake. This organic partition resembles draping fabric and serves both as a visual centerpiece and a functional element, dividing the interior spaces and diffusing natural light to create a calming, ever-changing atmosphere.

veil groundworks architectsimages © SFAP, LI jingzhi (Lengfeng)

 

 

contrasting light and dark

 

Groundwork Architects has curated The Veil with a visitor journey that expresses the concept of yin and yang. By strategically guiding guests through areas of contrasting light intensity — from bright, airy spaces to tight, darker pockets — The Veil is a place for sensory exploration. Every element of the project prioritizes functionality and ease of movement, as gracefully curved walls provide a fluid pathway throughout the building, allowing visitors to navigate effortlessly.

 

The City Lounge not only complements the ruggedness of its locale but also provides a transformative setting where visitors can embrace contrasting experiences,’ the architects say. ‘Through the creative interplay of lighting, mindful spatial arrangements, and fluid design, the lounge invites individuals into a world that celebrates elegance within its robust surroundings.’

veil groundworks architects
Groundworks Architects shapes The Veil as a ‘city lounge’ for Shenzhen

veil groundworks architects
the minimal design contrasts with the industrial neighborhood the veil: groundwork architects sculpts sinuous interiors like draped fabric
natural light creates an ever-changing atmosphere that plays with the concept of yin and yang the veil: groundwork architects sculpts sinuous interiors like draped fabric
visitors navigate a journey through contrasting light and shaded spaces

veil-groundwork-architects-shenzhen-designboom-06a

curved walls throughout the lounge prioritize functionality and a smooth flow of movement

the veil: groundwork architects sculpts sinuous interiors like draped fabrica patterned screen overhead casts intricate shadows

veil-groundwork-architects-shenzhen-designboom-08a

the curved partitions lend unique, framed views outward

 

1/15
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
ground floor plan
ground floor plan
first floor plan
first floor plan
second floor plan
second floor plan
third floor plan
third floor plan
exploded axonometric
exploded axonometric

project info:

 

project title: The Veil

architecture: Groundwork Architects | @groundwork_architects

location: Luohu, Shenzhen, China

completion: June 2023

photography: © SFAP, Li Jingzhi

 

client: Shum Yip Taifu Logistics Group Holdings Co. Ltd

design team: Manfred Yuen, Bao Jing, He Zhenzhen, Li Qiuling, Yang Weiming Gao Hang, Hu Qian

interior contractor: Zuobiao architectural construction
architecture, engineering design: Zhubo Design
interior lighting design: Yiguang Lighting Design
architecture lighting design: Lucent Worldwide Lighting Consultant
furniture design: Chidao Interior Design
signage system: Huixin Design

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! AXOR makes individual luxury a reality in the bathroom, and reveals its citterio C collection by antonio citterio.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5