versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

anonyme studio based in paris completed the first stage of the INRA research center renovation in versailles. coloring the interiors in different bright paints, the architects highlighted the variety of the space’s purpose. 

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

 

 

located next to the palace of versailles, the venue is two buildings comprising laboratories, offices, and air-conditioned chambers. due to the specifics of the research work, all the spaces were overloaded with the materials and equipment, so the renovation aimed at building a new image of the interiors and creating a more rationally used space. 

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

 

 

the corridors now include storage rooms inbuilt into the walls. using strong colors and the visual complexity of utility systems, anonyme connected the space’s image with the building’s program.

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

 

 

the second stage of the renovation involved the design of two greenhouses. in order to avoid the impact on the ground and change the entire image of the center, the studio replaced the disorderly storages on the roofs with the greenhouses, thus they are directly hinged to the laboratories.

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

 

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

 

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

versailles laboratories' use of color highlights the building's functional aspect, by anonyme

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5