charred timber treehouse by victoria migliore is built amongst pine forest in rural france
 

charred timber treehouse by victoria migliore is built amongst pine forest in rural france

architecture practice, atelier victoria migliore, has completed the design of a family house located amongst a pine forest in the french region of frehel. surrounded by trees, the concept behind the ‘treehouse’ was to create a cozy and intimate, yet contemporary and eco-friendly building that complements the natural surroundings. 

images © cyril folliot

 

 

the treehouse has been designed by victoria migliore as a light, elevated structure that is raised between 1 and 3 meters off the ground. due to the sandy terrain, the construction employed deep, screw pile foundations in order to elevate the house, while also ensuring the surrounding pine tree roots were not affected by the newly built form.

 

 

the treehouse is created as a rectangular volume, clad in blackened timber. the solid rectangular shape has then been cut into to form voids and windows, framing views of the forest and creating an effective relationship between the indoor and outdoor environments. an external patio is formed in the center of the floor plan. this space becomes a focal point of the house with the rest of the scheme organized around it. a wire mesh has also been woven into the void, creating an interesting place for users to lie back and enjoy the direct connection to nature.

 

 

the interior of the project is characterized by the use of wood and glazing. deep timber beams are left exposed in the ceiling, creating an honest architectural expression, while the generous amount of windows create a lightness within the blackened wood box and reveals the connection to nature. in essence, the treehouse plays between inside and outside, and combines the two by interweaving solid volumes and expanses of transparency, unveiling the surrounding pine forest.

 

 

project info:

 

project name: ‘treehouse’

project location: frehel, france

gross built area: 904ft2 (84m2)

completion year: 2018

architect: victoria migliore

engineering: ECTS

photography: cyril folliot

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    486,320 subscribers
    - see sample
    - see sample
    privacy policy