villa melana by valia foufa & panagiotis papassotiriou
 
villa melana by valia foufa & panagiotis papassotiriou
aug 23, 2015

villa melana by valia foufa & panagiotis papassotiriou

villa melana by valia foufa & panagiotis papassotiriou
all images © pygmalion karatzas

 

 

 

the story of ‘villa melana’ began with a photograph. the image was taken from a naturally formed plateau on a steep slope in pera melana, tyros, greece. here, the landscape gently wraps around itself, creating a small sanctuary that’s protected from the heat and soothed by winds from the distant water. from the image, architects valia foufa and panagiotis papassotiriou designed a minimally invasive structure perfectly perched upon the plateau.

villa melana by valia foufa & panagiotis papassotirioudriveway and parking 

 

 

 

the home is rectangular and subdivided into three distinct volumes. visually, there’s an emphasis placed upon the central form; this is where all common activities are hosted. it’s clad with local arcadian stone, with a pitched roof and a fireplace that frames views towards the horizon.

villa melana valia foufa panagiotis papassotiriou designboom
main entrance approach

 

 

 

on either side of the slightly off-set middle structure are two white forms. the larger, opaque building contains bedrooms, bathrooms, and other private areas; the other serves as a covered patio area. beside the exterior seating, is a seamless pool that ends at the site’s perimeter — seemingly teetering over the edge.

villa melana by valia foufa & panagiotis papassotiriou
ground level, south east façade 

 

 

 

‘villa melana’ has a white exterior that helps reflect sometimes severe sunlight, and simultaneously compliments the arcadian rock central living space. stone cladding, asides from its local roots, keeps the interior at a constant, comfortable temperature. the home was completed by valia foufa, and panagiotis papassotiriou, and photographed by pygmalion karatzas.

villa melana by valia foufa & panagiotis papassotiriou
southwestern faces 

villa melana valia foufa panagiotis papassotiriou designboom
interior elements 

villa melana valia foufa panagiotis papassotiriou designboom
main living space  

pygmalionkaratzasdesignboom02
interior view of east wing corridor 

pygmalionkaratzasdesignboom01
stairway from parking to ground floor

pygmalionkaratzasdesignboom03
looking over the water 

villa melana by valia foufa & panagiotis papassotirioupool at dusk 

villa melana valia foufa panagiotis papassotiriou designboom
general view from south at dusk

 

 

project info:

 

location: pera melana, tyros arcadias, greece
architects: valia foufa, panagiotis papassotiriou
structural engineering: kratimenos antonis
mechanical engineering: kabilis nikos
topographical survey: bokolas dimitrios, koulos evangelos
civil engineer consultant: taraviras george
site area: 6,085 m2
total built area: 205m2 (185m2 – main house, 47m2 – ancillary spaces)
design date: 2012
completion date: 2014

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: nick brink | designboom 

  • I would live there in a heartbeat. I love the material contrasts and simplicity. One of the better recent postings.

    Jim

    jimCan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,220 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine