vincent callebaut architectures unveils ‘swallow’s nest’ all images courtesy of vincent callebaut architectures

 

 

 

vincent callebaut architectures designs ‘the swallows nest’ as a faceted gem of culture anchoring the northeast entrance to taichung gateway park in taiwan. formerly an airfield, the space is being developed as an urban ecosystem in the shui nan ecological gateway district of taichung city. the building’s form is a triangle rotated 80 times around an elliptical möbius strip. as it spirals around an ellipse, the volume elevates from the ground plane, leaving vaulted apertures to the central void, which becomes the ‘endless patio’. vertices of the geometry sink below ground, creating a large lobby with reception, ticketing, shops, and cafes. a glass canopy hovers at ground level, opening the space to direct sunlight, and providing a feature in the courtyard above. a hall connects this subterranean space to the convention center, workshops, and archives. the lowest levels consist of underground parking and systems of protection from natural disasters.

 vincent callebaut architectures unveils swallow's nest‘the swallows nest’  anchors the northeast entrance to taichung gateway park in taiwan 

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest 

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest 

vincent callebaut architectures unveils swallow's nestthe ‘endless patio’ opens to the park through three archways 

vincent callebaut architectures unveils swallow's nestcurving volumes with sharp edges intertwine and frame the landscape 

vincent callebaut architectures unveils swallow's nestone level underground a glass canopy protects the ticket area and lobby

vincent callebaut architectures unveils swallow's nestthe form leaves the interior uninterrupted by structure, maximizing the flexibility of the space

vincent callebaut architectures unveils swallow's nestthe structure of vaulted spaces and double-deck floors leaves high ceilings for culturally significant art of all sizes 

vincent callebaut architectures unveils swallow's nestsite plan of shui nan ecological gateway district of taichung city

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest(left): permeability through the swallow’s nest at ground level connects the ‘endless patio’ to the park(center): circulation through the building(right): roof plan

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest 

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest

vincent callebaut architectures unveils swallow's neststructural diagram from park avenue 

vincent callebaut architectures unveils swallow's neststructural diagram from the gateway park

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest

 

vincent callebaut architectures unveils swallow's nest

 

 

 

 

 

project info:

 

project : taichung city cultural center / public library and fine arts museumlocation : taichung, taiwantype : international competitionhost organization : construction bureau, taichung city government “tgc”sponsor : cultural affairs bureau, taichung city government “cab”project title : taichung city cultural center planning, design and construction supervision service projectcontract performance location : xitun district, taichung citysurface area : 62.720 m²budget : nt$ 2.410.000.000team : vincent callebaut, frederique beck, julien combes, benoit patterlini