coastal home by vincent coste + bruno fléchet pays homage to its mediterranean setting
 

coastal home by vincent coste + bruno fléchet pays homage to its mediterranean setting

 

on the french island of corsica, overlooking the mediterranean sea, architects vincent coste and bruno fléchet have completed ‘maison H2’ — a dwelling designed in homage to its unique setting. the sprawling single-storey home is positioned on a cape, bordered by a private beach as well as a small port for boats. the site’s existing vegetation and granite reliefs were protected by local authorities, and, as a result, formed the project’s starting point.

vincent coste maison H2
all images © florent joliot

 

 

the house extends in a linear manner, with a series of external spaces that take advantage of the region’s warm climate. vincent coste and bruno fléchet have organized the home around an interstitial outdoor space, which forms the spine of the property. this part of the design serves a variety of different functions, from welcoming entrance, to sheltered terrace. volumes are positioned in accordance with specific orientations, maximizing views of the mediterranean setting.

vincent coste maison H2
the scheme overlooks the mediterranean sea from the french island of corsica

 

 

topped with a green roof, the building’s material palette seeks to blend with the natural environment. made from red cedar, a timber envelope clads the structure — a device which not only filters sunlight, but also accentuates the thinness of the façades when viewed from the sea. the wooden volume negotiates the existing terrain, enclosing a giant boulder that appears to structural support the property.

vincent coste maison H2
a giant boulder appears to structural support the property

 

 

natural vegetation permeates the design, filling the outdoor shower room to the north of the plot. internally, a lounge features three totally transparent façades, which ensure sweeping sea views. other rooms — shielded by plantation — are more secluded. a private beach allows inhabitants and their guests to sunbath in private, while a docking area for small boats is also included as part of the home.

vincent coste maison H2
the dwelling has been designed as a tribute to its unique site

vincent coste maison H2
a lounge features three transparent façades, which ensure sweeping sea views

vincent coste maison H2
an interstitial outdoor space forms the spine of the house

vincent coste maison H2
the house also includes two swimming pools

vincent coste maison H2
natural vegetation fills the outdoor shower room

vincent coste maison H2
inhabitants and their guests are able to sunbath in private

vincent coste maison H2
made from red cedar, a timber envelope clads the structure

vincent coste maison H2
the wooden volume negotiates the existing terrain

vincent coste maison H2
the building’s material palette seeks to blend with the natural environment

 

 

project info:

 

architecte: vincent coste
architecte associé: bruno fléchet
chef de projet: estelle hondier
structure: DVVD
landscape design: nicolas bonnenfant / coloco
lighting design: studio by night

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,097 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine