completed by the french studio RAUM architecture, viseo, one of the new landmark buildings in the neighborhood of nantes eurogare, france, stands out from the local architecture by using red bricks and red concrete. with its 17 floors, the viseo building fits perfectly into the urban environment of the new euronantes gare district. it is composed of 75 residential units, from one-bedroom to five-bedroom apartments, and 2200 square meters of office spaces.

viseo 1
images by studio module

 

 

designed by RAUM architecture and produced by the giboire group, the building stands out for its red and brown brick, and repetitive glass windows. the purity of the lines and the resolutely urban style create a unique identity. the architects wanted a building that, through the quality of its material and its volumes, contributes to the lasting value of the region.

viseo 2

 

 

the accommodations benefit from a façade that offers a subtle interplay of exterior and interior rawness in all its angles, including balconies, terraces, and large windows. the program also includes 1,500 sqm for the future SNCF french telecom center and a public car park with 500 spaces built on 6 levels including a basement level, carried out under the contracting authority of nantes métropole aménagement.

 

 

 

 

RAUM is an architectural studio founded in 2007 where research and experimentation on forms of inhabiting the contemporary world are developing. the working method that is developed there finds its origin in the peculiarities of each place and each program. situating architecture as a relational tool between the local and the universal, place and environment is the studio’s main goal. they believe that it is through the construction of singular situations that the architecture can offer a desire powerful enough to transform reality.

viseo 3

viseo 4

viseo 5

viseo 6

viseo 7

viseo 8

viseo 9

viseo 10

viseo 11

viseo 12

 

 

project info:

 

name: VISEO

architects: RAUM architecture

photography and video: studio module

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: yasmina karam | designboom