visiondivision: hill hut
 
visiondivision: hill hut visiondivision: hill hut
jan 13, 2010

visiondivision: hill hut

the interior of the hill hut image by clive jenkins

visiondivision was commissioned to design ‘hill hut’, an extension to a villa for two children in a picturesque lake setting in southern stockholm. the nature surrounding the plot of land, and the fact that the house was to be occupied by two kids were the starting points for the design. instead of constructing a house made from expensive materials and detailing, they wanted to utilize their budget to create a more playful architecture. they did so by enhancing the elements of the landscape. being a kid in sweden, means you will spend a lot of time in the outside environment, immersed in nature. visiondivision wanted to give the two kids, a safe base where they could fully explore their new surroundings and be able to appreciate it to the fullest.

to create a steady foundation for the new house, large mases of earth were taken away and used to create a hill, enhanced with different elements such as an outdoor cinema and a sledge slope. a carpet of artificial grass connects seamlessly with the natural grass on the hill and enters via the terrace to the living room between the two children’s room. a custom-made grass sofa, and some grassy knolls which also function as lighting. the artificial hills can be moved around and be put outside as well. there are two large glass doors on both sides of the room, giving the impression that nature moves through the house. the effect is even more apparent when the doors are fully open. the carpet of artificial grass continues out on to the other terrace as well as the hallway, stopping just before the old house.

the entrance to the new house is through a removed bay window which connects to the old building. the hallway which leads to the oiginal part of the house slopes because of the difference in heights of the two homes, making the transition from traditional swedish house down to the new, more ‘playful’ one. the children’s rooms are almost as two separate units with the landscape between and around them. the house itself follows the municipality’s different regulations such as a pointed roof. white corrugated metal sheeting which looks like wood from a distance is used on the exterior walls and roof of the house, to give an overall consistent aesthetic.

the interior is covered in artificial grass and movable grassy hills image by clive jenkins

the large open windows make nature seem as if it is running into the house image by clive jenkins

exterior view image by clive jenkins

the hill hut is built into an artificial hill surrounded by natural hills and landscape image by clive jenkins

view of house built into the hill image by clive jenkins

the excavations left a big void under the house, affording room to construct two secret caves within this space. made from concrete, one cave is directed to a lush grass knoll that leads down to the lake and is disguised with artificial grass to blend in. the other cave is pointed towards a patch of forest and is left in its raw concrete. the caves are accessible both from outside and from the children’s room by hatches in the floor.

inside one of the caves image by clive jenkins

the outdoor cinema has six chairs that are inserted in a concrete foundation in the sloping hill. a screen is set-up between two trees that also have two speakers disguised as bird houses for the cinema.

the outdoor cinema is built into the artificial hill image by clive jenkins

the outdoor cinema has six chairs that are inserted in a concrete foundation in the sloping hill. a screen is set-up between two trees that also have two speakers, disguised as bird houses for the cinema.

graphic of natural and artificial space

navigational routes

renderings of the house’s construction

renderings of the house’s construction

aerial view of the plot

component details

floor plan

project details:

architects: visiondivision location: stockholm design team: anders berensson & ulf mejergren construction year: 2009 project area: 55m2 photographs: clive jenkins

  • What a great project! Utopian yet humane, and a very intelligent way to treat a budget. Bravo!

    Dietrich says:
  • Well… ahn… so, let’s talk about tires…

    alex says:
  • Are they doing the projects for themselves? It´s strange, and not in a good way…….Being famous is not everything guys…..

    r says:
  • This project really took me by surprise, nice to see a rather small piece of work that makes such an impact. Landscaping is a powerful tool that should be used more often.

    pp says:
  • Form follows economy, spectacular nature and the life of two young clients. Thanks for a beautiful and intelligent project guys!

    Lina says:
  • brilliant!!

    John F says:
  • i love how the outside seems to continue in to the house. looks really warm and cosy! must be amazing in the summer!

    all the best to you guys!

    Lara says:
  • “Caves, an outdoor cinema and a grass living room”, man this is like a fairytale. I would love to go and visit this house. Those kids will have a lot of friends!

    wave says:
  • just spectacular in every way!

    Sten says:
  • very, very, very cool!

    calamares says:
  • OMG!!! THIS IS WHAT I CALL A FRESH WORK OF TODAY! INSPIRING!!!!!!! MANY THANKS AND I WISH YOU GOOD LUCK FOR THE FUTURE, EVEN THOUGH I DONT THINK U NEED IT… IF I HAD MONEY I WOULD ORDER MY OWN HILL HUT!!!!!

    PETE ROCK says:
  • I couldn’t have done it better myself

    God says:
  • cool!

    steph says:
  • Outdoor cinema is very impractical, the rest of the design is interesting but not particularly attractive. I’m not sure if kids care about the appearance of carpeting and room design unless it provides something actively amusing.

    Novan Leon says:
  • Must be a perfect surface to play on for kids, just imagine setting up a bunch of toys in that hill setting. Epic wars! Cool house too.

    Hondaman says:
  • This building is ugly. The landscaping is interesting and I like the concept, but it would have been nice to see the ‘living’ structure be a bit more sensitive if it is supposed to connect to the natural environment. White was the wrong choice in my opinion, it is too clinical and trying too hard to make a statement. A wood finish might’ve been better, and a more dishevled look in the landscaping. It all looks too fake and unlived in. It is not human and doesn’t relate as well as it could.

    jabStudio says:
  • A very fine work. A great achievement both theoretically and in the practical sense. Great concept and perfect hang out for the kids.

    concretewall says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,671 subscribers
- see sample
- see sample