visiondivision: nature's choice visiondivision: nature's choice
dec 10, 2010

visiondivision: nature's choice

forest house, exterior

swedish-based visiondivision (anders berensson & ulf mejergren) has sent us their latest project ‘nature’s choice’, a commission in which they have been asked to build a vacation house for two families in the north of sweden.

the plot is situated within a coastal area of the scandinavian country, that has been included on the world heritage list due to its land uplift geology (which is the most progressive on earth). the site offers two levels: an upper level which consists of a patch of untouched wood; and a rocky meadow with a steep cliff connecting the area’s two plateaus on the lower level.

as the plot has a protective status, the duo has come up with three potential alternatives for dwellings:  a wooden house set amidst the forest or a stone house that lies in close connection to the rock outcrops. the third option is a house that blends in with two different typologies of the wood and stone houses. the three different variations are related to each other, when it comes to the layout of the plans and the outer perimeter of custom made bearing pillars that imitate the surrounding nature.

forest house, interior

the ‘forest house’ is a construction of two mirrored units, divided by a central wall that can be easily folded away, quickly doubling the size of the living space. one is able to enter through a hallway which leads to a kitchen, followed by a living room where a fireplace stands in the centre, along the wall that separates the units. the building’s columns taper closer to the top, varying slightly in width to resemble tree trunks. some are there for structural purposes, while others function as wardrobes (particularly in the bedrooms).

forest house – axonometric view

forest house, plans and façade 

boulder house, exterior

the ‘boulder house’ follows a layout similar to the forest house, featuring two mirrored units and a fold away, middle wall. two piles of boulders on the forest plateau conceal two stairs that lead into each living room. the roof is covered with grass, as a means of blending in with nature. in the plan of the boulder house, when the middle wall is folded away, the room opens into a dining space that is flanked by fireplaces on either side of the dining table. the columns in this dwelling are much heavier set than those of the forest, as they are meant to mimic the massive boulders in the surrounding site. here, most of the pillars are hollow, allowing them to function as storage space. some have alcoves carved out of them in which people may sit. the house is almost invisible from the forest, camouflaging itself well within the rocky meadow.

boulder house, interior

boulder house, axonometric view

boulder house, plans façade

mixed house, exterior

the third and final dwelling, ‘mixed house’ proposal features two floors. following the tailored pillar system of the forest and boulder houses, this ‘mixed house’ has pillars that are slender at the top. structurally they fade from stone at the base to wood at the top. in mixed house’s layout, the columns and different material treatments, cause the two stories to have completely different ambiences. on the first floor, heavier set columns create a cavernous feeling, with a high contrast between dark and light. similar to the boulder house, the columns are hollow and have varying functions such as furniture, storage and wardrobes.  the floor is made from stone which continues out to the exterior terrace, overlooking the bay. the upper floor’s more slender columns, blend in with the surrounding tree trunks and have large windows with panoramic views of the scenic cove.

mixed house, close up

mixed house, axonometric view

mixed house, plans and façade

the three axonometric layouts from top to bottom: forest house, boulder house, mixed house

  • Great! I prefer the boulder house, looks awesome!

    Michael says:
  • I like all of them! Very nice VisionDivision!

    St Peter says:
  • looks like a winner when it comes to new edgar allan poe locations.

    luiz says:
  • I would go for the forest house. But the other ones are cool too.

    MintyMO says:
  • The mixed one is when the project gets interesting

    Daniel says:
  • i love the creepy demonstration.

    marva says:
  • I agree with Daniel, the mixed house is something I have never seen before, but it is nice to see three variations like this. A little bit like “behind the scenes”.

    Boris says:
  • i like these houses!
    but density of interior space is too uniformity.
    i think a little more variety is better.

    shr says:
  • Super! Mixed house would be a classic if built.

    pro-arch says:
  • this is beautiful

    flora says:
  • Well done architects!

    Tizzy says:
  • interesting

    mike p says:
  • At first glance, this is an amazing design intention. The beautiful renderings really convey the design; however, the plans that have been worked out lose this amazing idea. For example, where is the free standing column that divides the dining and living spaces? Without this key design feature, the sense of forest being integrated with livable space disappears. It becomes another controlled box within untamed nature. They need to revisit the plans.

    Chopstick says:
  • I think this is truly brilliant.

    Seabass says:
  • I want a house like that!

    Paul says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news