vo trong nghia architects surrounds country retreat with bamboo wing
photo by hiroyuki oki
all images courtesy of vo trong nghia architects

 

 

 

flamingo dailai resort, a residential retreat located one hour away from hanoi in vietnam, was planned for city dwellers to enjoy their weekends in a more natural environment. the complex, located in the middle of forests between dailai lake and the surrounding mountains, consists of two contrasting buildings both designed by vo trong nghia architects – ‘dailai conference hall‘ and ‘bamboo wing‘.

vo trong nghia architects bamboo wing designboom
guests traverse stepping stones which lead beneath the U-shaped design
photo by hiroyuki oki

 

 

 

providing guests with luxury dining facilities, ‘bamboo wing’ is used as a meeting space, clubhouse and café. approaching the structure, guests traverse stepping stones which lead beneath the U-shaped design. numerous stalks of bamboo are aligned methodically in a semicircle, with seats systematically placed according to the rhythm of the design. articulated around a quiet pool of water, the 12 meter wide construct features an external event space at its rear with ample space for various activities. a service building is positioned next to the structure containing an office, kitchen, wine cellar, VIP room, toilet and a nursing room.

 

the ‘dailai bamboo complex’ has been awarded 2014’s building of the year of ARCASIA award for architecture, a prestigious asian design prize.

vo trong nghia architects bamboo wing designboom
the scheme provides guests with luxury dining facilities
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects bamboo wing designboom
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects bamboo wing designboom
numerous stalks of bamboo are aligned methodically in a semicircle
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects bamboo wing designboom
seats are systematically placed according to the rhythm of the structure
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects bamboo wing designboom
the 12 meter wide structure features an external event space at its rear
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects bamboo wing designboom
the design is articulated around a quiet pool of water
photo by hiroyuki oki

 

 

project info:

 

architects: vo trong nghia architects
principal architect: vo trong nghia
contractor: hong hac dai lai JSC + vo trong nghia architects
client: hong hac dai lai jsc
gfa: 1,600 sqm
photography: hiroyuki oki