vo trong nghia architects renovates factory office with bamboo ceiling
photo by hiroyuki oki
all images courtesy of vo trong nghia architects 

 

 

 

vo trong nghia architects has completed the renovation of a factory office in the vietnamese city of ho chi minh. headed by the firm’s principle architects, vo trong nghia and masaaki iwamoto, the design serves as the headquarters of a clothing company in a country where the manufacture of apparel is a huge industry. 

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
the design serves as the headquarters of a clothing company
photo by hiroyuki oki

 

 

 

the existing factory is a two-storey steel building that has been refurbished in two sections. administrative areas are located primarily at the upper level, while production work is situated at ground floor level. the central office is conceived as a passageway with a large open window offering views to the adjacent factory. consequently, the large glazing enhances communication between administrative staff and workers. private areas, such as the directors’ office and meeting rooms, are positioned along the aisles of the central office space, separated by transparent glass partitions that showcase the company’s range of products. 

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
areas such as the directors’ office and meeting rooms, are positioned along the aisles of the central office space
photo by hiroyuki oki

 

 

 

local materials are used throughout with exposed brick and bamboo utilized to convey a sense of local identity and an environmental consciousness. the pliable bamboo ceiling, which conceals mechanical equipment and lighting fixtures, hovers above the administrative offices simulating a textile surface. externally, wires are attached to façade, with a degree of greenery provoking a stark contrast against the underlying steel structure of the factory.

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
the large glazing enhances communication between administrative staff and workers
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
the pliable bamboo ceiling conceals mechanical equipment and lighting fixtures
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
private office space
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
a careful use of glazing ensures necessary transparency
photos by hiroyuki oki

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
bamboo canopy detail
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
the entrance to the factory
photo by vo trong nghia architects

vo trong nghia architects factory office renovation bamboo designboom
greenery provokes a stark contrast against the underlying steel structure
photo by vo trong nghia architects

 

 

project info:

 

location: ho chi minh city, vietnam

status: built september, 2013
program: office
gfa: 486 sqm

architect firm: vo trong nghia architects
principal architects: vo trong nghia, masaaki iwamoto
architect: kuniko onishi, nguyen viet hung

client: viet vuong co., ltd.
contractor: wind and water house jsc