vo trong nghia blends greenery with concrete louvers in vietnamese naman retreat
all images by hiroyuki oki

 

 

 

the the city of danang in the central coast of vietnam, vo trong nghia architects have designed the naman retreat– part of a vast resort complex which focuses on providing physical and mental treatment while immersed in a nature friendly environment. facilities include a spa (designed by MIA design studio), yoga classes and the approach to an atmosphere to enable ‘maximum body and mind purification’ was achieved through the blend of greenery, natural stone and bamboo materialized throughout.

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02

 

 

 

the first phases of the scheme was to establish a diverse space merging the lush scenery with privacy while on a 3.4 hectare site between a road and a beach. three types of accommodation were created: the beach villas, bungalows, and a multi-storey hotel building. named the ‘babylon’, the hotel is the structure which is distinctively covered in interspersed greenery made of a structure of concrete louvers. this layer of draping plants softens the use of concrete while creating the separation from the road outside; enhancing the privacy of the resort. comprised of three floors with 32 rooms, the arrangement is based on an L-shaped where the balconies of the guest rooms overlook the outdoor pool at the heart of the plan.

 

 

read designboom’s article on the naman resort’s spa facility by MIA design studio here.

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02
the concept of resort is providing relaxing physical and mental treatment for the guests

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02
a system of vertical concrete louvers with green vines reduces direct sunlight while allowing the wind flow

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02
a play of light and shadow created by the plants and louvers

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02
quisqualis indica climb along the concrete louvers, whereas vernonia elliptica grow along the corridors and balconies

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02
inside one of the hotel rooms

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02
the private balcony

vo-trong-nghia-architects-naman-retreat-resort-vietnam-designboom-02
the resort was designed by harmonious mix of greenery, natural stone and bamboo