vo trong nghia crafts bamboo and thatch community center for sen village
photography by quang tran

 

 

 

situated 20 kilometers outside of vietnam’s ho chi minh city, ‘sen village’ is a new residential area with 2,200 houses. at the heart of this development, vo trong nghia architects has designed a domed community center constructed using bamboo and thatch. the building, which can accommodate up to 250 people, has a simple umbrella-like structure that consists of 28 pure bamboo frame units. the large circular hall is used by the local population for a variety of activities such as parties, banquets, exhibitions, and musical performances.

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
the structure serves as a community center for a new residential community

 

 

 

a thatched roof, pierced with an overhead oculus, overhangs a central space that requires needs no artificial lighting. this skylight also functions to discharge hot air from the top of the roof as the breeze cooled by the adjacent pool makes its way through the building. these passive design methods contribute to reducing energy consumption, ensuring that the design does not need air conditioning despite its tropical climate. the periphery of the hall consists of 4-meter-wide terrace, and an ancillary volume that contains more private areas, restrooms, a kitchen and a small office.

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
the simple umbrella-like structure consists of 28 pure bamboo frame units

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
the large circular hall is used for a variety of activities such as parties, banquets and exhibitions

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
a thatched roof is pierced with an overhead oculus

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
the skylight discharges hot air as the breeze cooled by the adjacent pool makes its way through the building

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
various passive design methods contribute to reducing energy consumption

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
an ancillary volume contains more private areas

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
the domed building illuminated at night

vo trong nghia architects sen village community center long an vietnam designboom
see here for more work by vo trong nghia architects

 

drawings

 

project info:

 

name: sen village community center
architects: vo trong nghia architects
principal: vo trong nghia
architects: nguyen huu son duong, nguyen van thien
contractor: wind and water house JSC
completed: april, 2015
program: community center
location: long an, vietnam
GFA: 1,395 sqm
site area: 48 ha
photography: quang tran
client: phuc khang corporation