vo trong nghia drapes layer of greenery to balconies of atlas hotel vietnam
 
vo trong nghia drapes layer of greenery to balconies of atlas hotel vietnam
nov 21, 2016

vo trong nghia drapes layer of greenery to balconies of atlas hotel vietnam

 

the atlas hotel is a green-filled holiday destination located in hoi an’s UNESCO heritage old town in vietnam. completed by vo trong nghia architects, the project combines the charm of the old town, the local tiled architecture and spatial quality to result in the five-storey hotel to reconnect guests with nature.

vo trong nghia atlas hotel vietnam designboom
all images © hiroyuki oki

 

 

several internal courtyards define the organization of vo trong nghia’s scheme. the hotel features a linear layout that has been lifted to free the space underneath, transforming this into a sheltered network of inter-connected courtyards. due to the irregularity of the site each of the 48 guest rooms are shorter but wider than typical hotel rooms. this presented an opportunity for the architects to design the rooms with greater access  and immersion to greenery not only from the bedroom but also from the bathroom.

vo trong nghia atlas hotel vietnam designboom
the entire ground floor is open-plan space due to the building being lifted

 

 

the brick and concrete façade has been constructed from locally-sourced sandstone. the exposed concrete slabs complement and give a sense of horizontality to the building. meanwhile planters and a layer of draping plants are arranged along balconies of the entire façade of the hotel. this not only provides solar shading but also allows cooler air to ventilate the spaces and minimize the use of air conditioning. greenery adds a welcoming aspect and softens the concrete and brick building. ultimately, the integration of nature promotes the rejuvenation of rapidly changing neighborhood in the old town of hoi an and in turn, will contribute to the improvement of the wider urban landscape.

vo trong nghia atlas hotel vietnam designboom
the draping plants overhang each side of the building

vo-trong-nghia-architects-atlas-hotel-hoian-designboom-03
the hotel is located in the old town, well known for its charateristic tiled-roofscape and its internal courtyards

vo-trong-nghia-architects-atlas-hotel-hoian-designboom-03
 facilities include a restaurant, café, rooftop bar, spa, gym and swimming pool

vo-trong-nghia-architects-atlas-hotel-hoian-designboom-03
there are in total 48 guest rooms with private balconies

vo-trong-nghia-architects-atlas-hotel-hoian-designboom-03
guests can be naturally ventilated due to the large amount of greenery integrated

vo-trong-nghia-architects-atlas-hotel-hoian-designboom-03
the linear layout is divided into several internal courtyards

vo-trong-nghia-architects-atlas-hotel-hoian-designboom-03
the building façade is clad with locally-sourced sandstone pieces, exposed concrete slabs and a series of planters

 

 

project info:

 

client: danh co., ltd.
architect firm: vo trong nghia architects
interior design: vo trong nghia architects
principal architects: vo trong nghia, tran thi hang
design team: le thanh tung, pham huu hoang, nguyen thi ha vi, le thanh tan, nguyen ngoc thien chuong,
status: completed in may, 2016
program: hotel & leisure
location: 30 dao duy tu, hoi an, quang nam, vietnam
site area: 1,348 sqm
gfa: 3,115 sqm

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • Incredible green wash!

    Jacana

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,311 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine