vo trong nghia covers residence with a flourishing stepped rooftop
 
vo trong nghia covers residence with a flourishing stepped rooftop
aug 02, 2016

vo trong nghia covers residence with a flourishing stepped rooftop

vo trong nghia has completed a house located in nha trang, vietnam topped with a stepped rooftop terrace filled with plants and greenery. the brief the client sought was for the architecture of the residence to contain a spacious garden and with this, the roof was designed as a hanging garden.

vo trong nghia rooftop house designboom
all images © hiroyuki oki

 

 

the challenge of the project was to follow the local construction requirements of the area; each building’s roof must be sloped and covered 50% in grey or terracotta-colored tiles. vo trong nghia and masaaki iwamoto responded to this by dividing the roof into parallel bands – each planted with greenery – and then tiled in an alternating sequence. coupled with its easy accessibility, the roof has become a pocket park open the inhabitant’s neighbors, while being visually connected to the surrounding, mountainous landscape.

vo trong nghia rooftop house designboom
trees, flowers and plants fill each horizontal row on the roof

 

 

below, the interior floorplan follows the banded characteristic of the roof. voids and interior courtyards provide natural light and encourage air flow. the living, dining and bed rooms are placed under the tiled roof and the service spaces, including the bathrooms, storage and circulation spaces, are located under the green roof.

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02
voids and pockets of interior courtyards invite natural light into the space

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02
the living room looks out towards the street

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02
the interior layout follows the banded sequence seen on the roof

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02
the house is one of the latest variations of the serial house projects from vo trong nghia called ‘house for trees’

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02
gently sloped, this roof-landscape is visually connected to the surrounding mountains

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02
according to local building requirements, the roof must be 50% covered by gray or orange-color tiles

vo-trong-nghia-a-house-in-nha-trang-vietnam-designboom-02
the house is surrounded by water and mountains in nha trang, vietnam

 

drawings

 

Save

Save

Save

Save

Save

  • Brilliant!

    Paola

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,374 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine