bamboo son la restaurant in vietnam by vo trong nghia architects
photo by hiroyuki oki
all images courtesy of vo trong nghia architects

 

 

 

situated within a region of vietnam that boasts mountainous landscapes and untouched forests, vo trong nghia architects has completed the first part of a new hotel complex – a dining facility capable of seating 750 guests. the son la province is only accessible from hanoi by a 7 hour car trip along precarious cliff roads. consequently, the project utilizes local resources and materials, such as bamboo and stone, to finalize the design.

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
an open air bamboo hall is found at the center of the plan
photo by hiroyuki oki

 

 

 

known as ‘son la restaurant’, the scheme is composed of eight separate buildings connected with an open air bamboo hall. the stone structures provide multiple entrance points to the dining room, while the various heights of the trees at roof level offer a vertical landscaped view from the outside.

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
the surrounding stone structures provide multiple entrance points to the dining room
photo by hiroyuki oki

 

 

 

the dining hall’s roof is made from ‘luong’, a local bamboo capable of growing to a height of 8 meters. envisioned as an indoor forest, the canopy is supported by 96 columns that each comprise four clustered vertical shoots. shear loads induced on the structure are braced by ten layer crossed bamboo beams that are connected to the stone framework.

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
envisioned as an indoor forest, the canopy is supported by 96 columns
photos by hiroyuki oki

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
loads induced on the structure are braced by ten layer crossed bamboo beams
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
supports are connected to the stone framework
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
local resources and materials were employed throughout the design.
photos by hiroyuki oki

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
shallow pools of water are positioned adjacent to the structure
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
peach trees have been planted in the grounds of the hotel complex
photo by hiroyuki oki

vo trong nghia architects son la restaurant vietnam designboom
at night, uplighting is used to illuminate the stone façade
photo by hiroyuki oki

 

project info:

 

architect firm: vo trong nghia architects
principal architects: vo trong nghia
associate architect: vu van hai
architects: ngo thuy duong, tran mai phuong
contractor: suoi hen jsc, wind and water house jsc
client: tien doan co., ltd
program: restaurant
location: son la, vietnam
site area: 2,200 sqm
gfa: 1,984 sqm
photography: hiroyuki oki