concrete and a flexible plan characterize W design's home studio
 
concrete and a flexible plan characterize W design's home studio
jul 13, 2015

concrete and a flexible plan characterize W design's home studio

concrete and a flexible plan characterize W design’s home studio
above: image © dook for visi 

 

 

 

it was a transformative experience when johan and grete van as bought the property that would eventually become their studio. the land, and the structure upon it, once belonged to an old man that after years of upkeep, could no longer handle the structure. time pressed onwards, setting in motion a steady drip of decay that claimed rooms one by one. as each space fell, the steward simply moved on, sealing its fate with one final shut of the door. eventually, there were none more left to shut.

wdesigndesignboom07
indigenous grasses and trees border spaces designated for future structures 
image © dook for visi

 

 

 

upon their arrival, the van as’ acquired home was little more then a heap of rubble. demolition was the only reasonable solution, but doing so caused the couple to reflect upon the inevitability that nothing, not even a place as cherished as a home, lasts forever. with the help of johan wentzel, of W design architecture studio, the clients began exploring the concept of longevity. their experimentations resulted in a simple solution, take away personality and its attachments, and reduce until no longer possible. the essential, they agreed, would last.

w design architecture studio home studio project designboom
the core of the building, accommodates services such as electricity, water, and rainwater pipes
image © dook for visi

 

 

 

the home is defined by a single, elevated concrete box that lies north-south on the plot. using the unit as a starting point, different planning scenarios were created that allows for the structure to adapt over time. for instance, the second floor kitchen possesses hookups necessary for a second bedroom with bath in situ. while one would inevitably need to be destroyed for the other to surface, it would be far less expensive and time consuming then a full remodel.

concrete and a flexible plan characterize W design's home studio
the ground floor’s open plan functions as either a dining room or a boardroom
image © dook for visi

 

 

 

concrete was chosen for its materiality instead of its aesthetics. not only is it durable, but maintenance is essentially non existent, meaning it will likely look impeccable for generations to come. deep overhangs protect the home from strong sunlight, and measures were taken to create maximum natural air circulation throughout.

concrete and a flexible plan characterize W design's home studio
the upstairs features a bedroom and studio space, separated by a central core with kitchen and bathroom
image © dook for visi

w design architecture studio home studio project designboom
bedroom
image © dook for visi

wdesigndesignboom05
a service ladder gives access to the roof space with extended views over the city
image © dook for visi

concrete and a flexible plan characterize W design's home studio
conceptual sketch
image © dook for visi

w design architecture studio home studio project designboom
diagrammatic plans 
image © dook for visi

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: nick brink | designboom 

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,054 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine