waste plastic offcuts make up circular design studio's facade by space available in bali

waste plastic offcuts make up circular design studio's facade by space available in bali

Space Available Pioneers Circular Design at New Physical Studio

 

Design Studio Space Available has launched a new physical studio space and global headquarters, acting as a catalyst for the new movement of circular design. Since its launch in 2020, Space Available has been at the forefront of the circular design movement, transforming ocean plastic and waste into innovative solutions across interior, architectural, furniture, and fashion design. The studio has now opened its first physical workspace in Bali, Indonesia, serving as a nucleus for the circular design movement, with a primary focus on recycling, upcycling, and biodesign. The 500 sqm renovated warehouse space is dedicated to collaboration, craftsmanship, and ecological innovation. 

waste plastic offcuts make up circular design studio's facade by space available in bali
all images courtesy of Space Available

 

 

Circular Design Studio sets out Eco-Innovative features

 

The workspace is fully equipped with recycling machines, upcycling stations, and a biodesign lab, operating in collaboration with MycoWorks. The building also doubles as a showroom space for the studio‘s furniture and products. The inner workshop structure features a facade made from waste plastic offcuts, repurposed from the studio’s homeware and furniture production, while all fixtures within the building are crafted from recycled materials. The Circular Design Studio is a place of culture and creativity, not only for the in-house design team but also serving the wider community through workshops, talks, and exhibitions. The studio is now open.

waste plastic offcuts make up circular design studio's facade by space available in bali
artisan woven chairs

waste plastic offcuts make up circular design studio's facade by space available in bali
artisan woven chairs

waste plastic offcuts make up circular design studio's facade by space available in bali
main staircase

space-available-circular-design-studio-bali-designboom-1800-2

main staircase

waste plastic offcuts make up circular design studio's facade by space available in bali
listening room

space-available-circular-design-studio-bali-designboom-1800-3

artisan woven chairs

waste plastic offcuts make up circular design studio's facade by space available in bali
recycled plastic sheets

 

1/9
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: Space Available Circular Design Studio & Global Headquarters

designer: Space Available | @space_available_

location: Bali, Indonesia

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN INDONESIA (158)

RECYCLING (328)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (727)

WHERE PEOPLE WORK (850)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5