waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen
 

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen

situated within the nanshan district of shenzhen, china, waterfrom design has envisioned the interior of ‘doko bar’ dessert shop. inspired by andy warhol’s famous words that ‘in the future everybody will be world-famous for 15 minutes‘, the concept behind the entire project focuses on placing diners at the center of a grand show. with social media and celebrity culture in mind, the place aims to become a 360 degree ‘theater experience’ of observing and being observed. from the open, transparent spaces, to the bright colors and perfectly ‘instagrammable’ plates of food, every step of the process is designed to see and be seen.

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom

view of the front façade

all images © kuomin lee

 

 

the scheme is planned by waterfrom in a bid to place each and every diner in a prime position to observe their surroundings. windows, which are so often the best seats in a restaurant, are also brought into the interior. frames punctuate the interior space, mimicking the squares of photos found in social media. these elements are also illuminated with light, putting the spotlight on the guests themselves. the first floor revolves around the chef’s bar, forming a couple of concentric circles and a multi-facing theater stage.

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom
aerial view of the second floor

 

 

ascending to the second floor, the stairs are lined with glass, providing a view down to the lower level and creating transparency throughout the interior volume. inspired by a fashion show, the walkway leading from the stairwell are designed to resemble a runway. in the in the midst of these layers of glazing, a giant red box seemingly floats in mid-air and becomes the focal point, or theater stage, within the space. the box intends to appear as a VIP room, like the balcony of a classical opera theater that forms the ideal place to see and be seen.

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom

the dining area and buddha statue

 

 

to create this theater of food, glass, metal mesh, galvanized sheet metal, nylon threads, and stainless steel have been specified to build the interior. the nylon threads have been used to construct walls of varying density that work to form a feeling of mystery and ambiguity. in the entrance hallway, around 10,000 of these threads were put together to make a semi-transparent shield, to symbolize the complexity of relationships and the relationships between oneself and all others in media in the digital age. in essence, the ‘doko bar’ aims to mirror the contemporary social media relationships that are both real and virtual, hard to draw a line of definition, both still and moving, and at all times forming a unique picture.

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom
the main corridor of the first floor 

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom
counter view on the first floor

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom
dining space

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom

view over the bar counter

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom
the toilet includes a make-up space

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom

upward view of the dressing area

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom
the reception area

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom

the old elm wall that lines the passageway

waterfrom embraces social media culture to design doko bar in shenzhen designboom

the front façade

 

 

project info:

 

project name: ‘doko bar shenzhen’

project type: restaurant

location: shenzhen, china

design: waterfrom design 

design team: nic lee, elvin ke, richard lin, joe dai

client: doko bar

area: 390 m2

layout: reception area, chef table, bar counter, dining area, vip area, dj area, kitchen

material: nylon, galvanized steel, hand paint, hardened cement, dispyyosspp pattern stone, stainless steel, old elm, acrylic

design period: 2018.08 – 2018.10

construction period: 2018.10 – 2019.01

photography: kuomin lee

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,090 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine