the owner of the ‘molecure pharmacy’ is a post-80s taiwanese and the third generation of a pharmaceutical family, who hopes to subvert the traditional image of the pharmacy and mold it into the diversified modern environment of taiwan. just like molecure is split and reorganized from words like ‘molecule’ and ‘cure’, the design team returns to the original purpose of the pharmacy — extracting molecules from nature to synthesize healing drugs. therefore, the idea of building a space which is named ‘green in the lab’, combining the seemingly conflicting qualities of ‘primitive’ with ‘technology’, just like new compounds formed due to molecular bombardment.


all images © kuomin lee

 

 

the taiwanese based waterfrom design extracts the two characteristics of a molecule — ‘connectivity’ and ‘aggregation’ into the design. for example, using cement to stick cobblestones on the two towering walls on the left and right side, whose rough texture gives people a sense of being real. the metal, lightweight glass, and transparent acrylics are crisscrossing, and straight lines are adopted to build the display racks which is in longitude-and-latitude shape; just as repeated expanding of the molecule — with drugs displayed, the racks seem to disappear from the space, while the colorful drugs act as paintings to color the walls. hence, the space is floating with breathtaking abstract art atmosphere.


the core of the pharmacy is the laboratory table, where pharmacists interact with customers

 

 

the one-way traditional pharmacy counter service is avoided here. the core of the space is a laboratory table, where pharmacists interact with customers. together with the open dispensing area, and an ipad embedded consulting service system, interactive information aggregation function and innovative customer experience are created. the laboratory table, which is stacked with solid wood, together with the hanging green plants that grow profusely, give the pharmacy the looks of an original forest. this subverts the dull atmosphere of a traditional pharmacy and turns health care into an fitter lifestyle.


first floor upward view

 

 

as an unprecedented integration of three business types — drug display, dispensing experiments, and life experience, what connects them is a curvy copper staircase, which makes people think of the DNA structure in molecular biology. countless molecule-like triangular holes are cut by laser on the stairs to create shadows which symbols scattered shadow of leaves, acting as a salute to nature. just as the owner desired, ‘molecure pharmacy’ not only gets rid of the fixed stereotype of pharmacies and improves the value of existence of taiwan’s stagnant pharmacy industry, redefining the value of health from four aspects: drugs, health food, diet and exercise, but also brings people who pay increasing attention to health a new space which integrates function, aesthetics, and experimental spirit.


spiral staircase-upward view


second floor overlook


the pharmaceutical drugs displayed over the first floor racks attribute color to the cobblestone wall

 


first floor display wall


spiral staircase


perforated staircase


display wall-upward view


dispensing area


display rack

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news