waterstudio aligns low-profile dwelling with the dutch landscape
 
waterstudio aligns low-profile dwelling with the dutch landscape
mar 08, 2015

waterstudio aligns low-profile dwelling with the dutch landscape

waterstudio aligns low-profile dwelling with the dutch landscape
all images courtesy of koen olthuis / waterstudio.nl

 

 

 

this residential property in the netherlands has been designed to comply with strict regulations that limit the height of the single storey structure. completed by koen olthuis of dutch architecture practice waterstudio.nl, the property utilizes additional floor space at a subterranean level, providing extra surface within the limited dimensions of the building envelope.

waterstudio koen olthuis villa new water netherlands designboom
the building is formed of a white frame that outlines large surfaces of glass

 

 

 

the building is formed of a white frame that outlines large surfaces of glass, offset with integrated touches of warm timber. the entrance has been designed to be a space for the dwelling’s occupants to take in the morning sun, while façades alternate between corian and glass.

waterstudio koen olthuis villa new water netherlands designboom
the dwelling integrates touches of warm timber

 

 

 

continuing the sense of transparency that pervades the scheme, a minimal amount of doors are used inside the home. the ground floor contains a living room, kitchen and a dining room, while bedrooms and private programs are positioned below grade. koen olthuis was also responsible for the project’s interiors and landscaping, where a simple garden introduces a flow of water inside the plot.

waterstudio koen olthuis villa new water netherlands designboom
the entrance has been designed to be a space  to take in the morning sun

waterstudio koen olthuis villa new water netherlands designboom
the property utilizes additional floor space at a subterranean storey

waterstudio koen olthuis villa new water netherlands designboom
the house frames views of the surrounding landscape

waterstudio koen olthuis villa new water netherlands designboom
the ground floor contains a living room, kitchen and a dining room

waterstudio koen olthuis villa new water netherlands designboom
the home’s bathroom at lower level

waterstudio koen olthuis villa new water netherlands designboom
a terrace at the rear of the residence

 

drawings

 

project info:

 

name: villa new water
location: westland, the netherlands
completed: 2014
photography: architect koen olthuis / waterstudio.nl

 

architect: koen olthuis / waterstudio.nl
client: van der arend family
contractor: van leent bouwbedrijf
lighting: stout lighting
cladding: corian dupont

  • so 90’s….

    Pedro Rogado
  • fantastic entryway, curves and fantastic view.

    John

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,256 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine