aiming to bring dreams into actuality, to design a spatial performance, and to provide a transient surreal experience to all, the beijing-based WAY studio reinterprets the ways to design the most common things in the recently completed restaurant ‘aye to meeting someone’. the place features surrealistic shapes, such as spherical entrance and pink ceiling with a hole.


all images by zeng hao, fernie lai

 

 

the spherical entrance to WAY studio’s restaurant, like the rabbit hole of alice in wonderland, crashes into the wall and creates ripples on this divisional boundary between reality and illusion, tearing a portal for visitors to pass through from one realm to the next. the exterior façade is constructed with red brick — in order to create this ‘ripple’ effect, computational scripting was used to design the brick layout, originally intended to couple with mechanical arm construction for accuracy. in the end, a more craftsman method was devised; one-to-one plots of brick positions were printed on 270 rolls of paper, filling a small room. workers laid each brick on top of the printed outlines, literally constructing ‘as drawn’. the façade has become juxtaposition between technology and craftsmanship, linking modernity with tradition.

 

 

the open dining space is composed of traditional elements and materials but in a non-traditional way, reminiscent of the jazz age. the infamous architectural symbol, arches, were used but broken down into hung bronze panels and intersected with a cave-like space.

 

 

duplex seats at the bar were designed for those that prefer a more intimate setting. the most vital of any building, the bathroom, has been revitalized from a hidden room into an exclusive dressing room and a private stage for your best performance. to the left of the entrance, with curvatures of the floor and wall disturbing the perspective, causing one to question whether you are moving vertically or laterally as you pass through the folds of space and time — a staircase leading to the other world, the second floor, towards the uncertain and the unknown.

 

 

the second floor accommodates an open dining space that can also be used for events. here, ceilings are becoming walls, blurring the edge of space; hidden doors open to reveal pink, blue, and red — three private dining rooms, each inviting the visitors to its own fantasy. as one enters the innermost sanctuary, they secretly brush their hands against the soft and furry texture of velvet on the walls, as the walls are growing and gathering towards the light. velvet was tailored for each twisting panel, similar to tailoring a dress. this material was inspired by and chosen due to its signature appearances in classical performance fashion or theatre curtains.

 

 

on the south wall, light filtering features were created, translucent but not transparent, allowing light to filter through creating new internal scenery. in this project, WAY studio seduces its audience through the use of space, allowing for new stories to be created every time someone enters and wanders, creating atmospheres to tempt the possibility of making imagination into reality.

 

 

 

 

project info:

 

location: beijing, china

type: architecture renovation & interior design

function: restaurant 

time: 2018 completion

building area: 600 sqm

site area: 300 sqm

building height: 9 m

team: zheng tao, fernie lai, wang tao, melody hwang, zeng hao, mark wang, yan weiqi, eagle yin, li xudong, li jiaxin, huang zanning, li yuze, yu sida, fan wei, cao jing

photography: zeng hao, fernie lai

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news