wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
 

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery

residence, is a construction filled with memories of life. the ‘din-a-ka’, or covered walkway, was a distinct cultural and architectural feature in the early days of taiwan’s agrarian society. it was the place for social exchanges in rural areas. in the rapidly changing social landscape, din-a-ka is an obscure feature, rarely found these days outside fond memories of the past. situated in the beitou hot spring area at the foot of taipei‘s datun mountains, this residence was designed by wei yi design’s fang shin-yuan for a senior couple to live in after retirement. during the japanese occupation period, the site was a renowned destination for hot springs.

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
the home’s open layout expresses a continuation of memories
all images by dean cheng

 

 

drawing inspiration from the surroundings of abundant natural resources and cultural atmosphere, the residence was designed for the purpose of creating and storing memories for its users: ‘a search for memories’. through the use of materials, such as recycled wood, concrete, terrazzo, and tatami, chinese based firm wei yi design explored how materials can be used to create an atmosphere of the space and convey the spirits of the local cultures. recycled hinoki wood (native wood grown in taiwan) and special cement with simple matte finish were used as the main materials for shaping the interior space, lending a weathered, nostalgic and calm atmosphere to the residence.

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
the sensorial use of lighting and texture sets the mood in the hallway

 

 

apart from providing great lifestyle support, the entire space also serves as a place for its residents to enshrine their memories. the curved structure in the hallway provides a smoothness and variance to the circulation, in addition to its storage function. using a sculptural process, the designer gave the curve’s facade a weathered and aged appearance, adding rusted metal and gold foil to the grayish black material. the curve, lit by strip lighting and the parallel wall paneled with aged taiwan cypress (hinoki) form a passageway, as if it is leading people back in time.

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
the materials define the originality of the space

 

 

green mountains visible in the distance and native trees on all sides, combined with the style and arrangement of furniture in the open layout, blur the boundaries of the space. the indoors and outdoors seemingly meld as one. a steel blue cabinet ‘floating’ in the entry marks the indoors and directs the circulation. different styles of furniture break the spatial restriction. customized lighting hangs from the ceiling. one is a square shape and the other is a simple rod shape, embellishing different spaces and satisfying different lighting functions. the fully glassed exterior-facing wall of the watshitsu room, for meditation and serving tea, brings the trees and scenery indoors.

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
the lighting brightens the path, leading onward to the end

 

 

concrete textures and warm wood tones form the basis of the master bedroom: simple and elegant. the entire space reveals a calm and quiet ambiance. the guest bathroom is presented in a somber black palette. against a textured wall of stucco, an organically-shaped solid pecan wood table is suspended by copper supports. this 160 m² space displays an abundant variety of materials. once again, the essence of minimal design, the significance of proportion in modernist spatial partitions, the minimalist aesthetic concept of the song dynasty and its elegant details and atmosphere, as well as the wabi-sabi aesthetic culture are all manifested seamlessly and harmoniously in this space. in this space, time slows down. and life is tranquil here.

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
there is a presentation of layering in the space

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
usage of lines and curves as a guide for circulation 

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
an uncertain distinction of indoors and outdoors highlight a surreal view

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
the view indicates the gaze forward and beyond

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
simple materials create a pure clean ambiance

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
elements of daily memories

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
the outdoor scenery can be appreciated from interior spaces

wei yi design presents a residence in taipei open to the outdoor scenery
reading area of the residence

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,228 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine