white wooden residence melds with the snowy landscape of quebec's forest

white wooden residence melds with the snowy landscape of quebec's forest

Schnee-Eule by Atelier L’Abri adapts to the winter landscape

 

Montréal-based practice Atelier L’Abri designs ‘Schnee-Eule’, a family residence located in the forest outside of the village of Morin-Heights in Quebec. Drawing from Austrian Alpine architecture, the project develops a double-level hut-like volume topped by a pitched roof. Wrapped in white wood cladding, the house is named after the German word for ‘snowy owl’, particularly well adapted to winter. The concept evolves around the compactness of a square plan retaining the minimum covered area to limit the footprint of the construction. The vertical volume nestles the upper level between the treetops secluding the more private areas on top. Large glass windows throughout the structure allow views of the rich forest and natural light distribution in all zones.

white wooden residence melds with the snowy landscape of quebec's forest
all images by Raphaël Thibodeau

 

 

the residence reminisces of traditional alpine huts

 

The white wood cladding, installed vertically, camouflages the residence in the winter landscape of Morin-Heights’ forest. The horizontal subdivisions of the volume along with the double-pitched roof with its large overhangs are reminiscent of traditional alpine huts. Living spaces and outdoor areas blend seamlessly through a spacious terrace and a screened veranda, facing south, allowing a smooth transition between the zones. Attending to the users’ needs for outdoor activities, the design team provides a gear room fitted out on the lower floor arranging direct access to cross-country skiing and mountain biking trails. The interior layout assembles a woodstove at the heart of the plan enhancing the warm ambiance of the living room. Custom fittings and furniture, such as the reading niche in the master bedroom, complete the design, while large bay windows regulate the views and the sunlight distribution throughout the space.

schnee eule
the residence reminisces of traditional alpine huts

schnee eule
the white wood cladding, installed vertically, camouflages the residence in the winter landscape

schnee-eule-designboom-1800-3

schnee eule
the hut-like volume nestles between the forest’s treetops

schnee eule
the white wooden residence hides in the snowy landscape of Quebec

schnee-eule-designboom-1800-2

schnee eule
living spaces and outdoor areas blend seamlessly through a spacious terrace and a screened veranda

schnee eule
the interior layout assembles a woodstove at the heart of the plan

 

 

1/5
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: Schnee-Eule
designer: Atelier L’Abri | @atelierlabri

location: Morin-Heights, Quebec, Canada

photography: Raphaël Thibodeau | @raphael_thibodeau

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

architecture in canada (247)

Atelier L'Abri (4)

residential architecture and interiors (3906)

wood and timber architecture and design (949)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5