wiel arets clads zurich's allianz HQ in onyx marble pattern
 
wiel arets clads zurich's allianz HQ in onyx marble pattern wiel arets clads zurich's allianz HQ in onyx marble pattern
mar 25, 2014

wiel arets clads zurich's allianz HQ in onyx marble pattern

wiel arets clads zurich’s allianz HQ in onyx marble pattern
photo © jan bitter
all images courtesy of wiel arets architects

 

 

 

designed by dutch practice wiel arets architects, the ‘allianz headquarters’ forms a mixed-use development at the edge of zurich’s city center. comprised of a 20-storey tower and complimented with a five-storey annex, the scheme is envisioned as a landscape of distinct neighborhoods connected with a series of bridges and internally linked through voids and stairways.

 

the entirety of the lobby and ground floor are open to the public, ensuring a continuous and fluid progression between indoor and outdoor space. a central staircase connects the scheme, rising from the lobby and continuing throughout the structure. a café and restaurant are located on the fifth storey, creating a buffer zone between public and private areas. a business center is located one floor below, containing meeting rooms that enable employees to meet with guests, without the need for elevators.

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
the design forms a mixed-use development at the edge of zurich’s city center
photos © jan bitter

 

 

 

part of a larger masterplan that requires all of the site’s façades to be composed from natural stone, the design features an abstracted onyx marble pattern that allows the structure to integrate naturally with its surroundings. each part of the elevation contains a closed cavity system, in which an aluminum coated silver curtain hangs. in turn this fluctuates its degree of shading by responding to external environmental factors determined by a computer controlled algorithm.

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
the development is comprised of a 20-storey tower, complimented with a five-storey annex
photos © jan bitter

 

 

 

inhabitable space occupies the roof of the lower building, with several garden terraces created for employees. these gardens each contain a red japanese maple tree, which echoes the landscaping of the central courtyard below. both buildings are connected through a subterranean car parking garage, providing for up to 300 cars at any one time. internally the program accommodates zones for coffee breaks and lounge areas to generate informal conversation and collaboration within the formal workplace.

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
the abstracted onyx marble pattern allows the structure to integrate naturally with its surroundings
photo © jan bitter

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
each part of the elevation contains a closed cavity system, in which an aluminum coated silver curtain hangs
photo © jan bitter

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
landscaping at ground floor level
photo © jan bitter

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
the scheme is envisioned as a landscape of distinct neighborhoods connected with a series of bridges
photos © jan bitter

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
the entirety of the lobby and ground floor are open to the public
photos © jan bitter

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
a central staircase connects the scheme, rising from the lobby and continuing throughout the structure
photo © jan bitter

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
a café and restaurant are located on the fifth storey, creating a buffer zone between public and private areas
photos © jan bitter

wiel arets architects allianz headquarters zurich designboom
the allianz headquarters illuminated at night
photo © jan bitter

 

 

project info:

 

location: richtiplatz 1, 8034 wallisellen, switzerland
program: office
size: 72,000 sqm
design: 2008-2009
completed: spring 2014
project team: wiel arets, felix thies, maik ilmer
collaborators: flavio loretz, jörg lüthke, ruth val garijo, virginia angell, anira niso, angela tsang, mikal switalsky, jacques van eyck, maron vondeling, christina lotzemer jentges, joost körver, ilze paklone, alexandra dobrowowolska, boris van eijsden, joris lens, thomas misik, lucia miglio, hannes scheutz, dunia nedjar, francois steul, alexis bikos, athanasia karaioannoglou, victor hidajat, aline amore, birgit schwarz, tieme zwartbol, boris wolf, chris frodsham, alessandra ferrari, marcos romero
client: allreal generalunternehmung AG, allianz suisse
consultants: GKP fassadentechnik AG, R+B engineering AG, ahochn AG, jäger partner bauingenieure AG, GRP ingenieure, kardorff ingenieure

  • exquisitely detailed but that marble grid is overbearingly busy

    dbkii says:
  • beautiful outside, inside is a splash of white reductivism. could be great if the inside and outside shared the volume of onyx since the inside had no clue of the exterior’s materiality unless you look out the window.

    Leandro Llorente says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,661 subscribers
- see sample
- see sample