WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge
 

WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge

WMB studio recently completed the headquarters building for cambridge-based cmr surgical, a leading medical robotics company in the uk. inhabiting a former industrial shed, the scheme is conceived as a ‘street’ surrounded by a series of timber clad volumes, which house colourful meeting spaces. the ‘street’ is a multi-functional space, used for circulation, meetings, gatherings, and events, anchored at either end by tiered seating and a climbing wall. large areas of glazing reveal and celebrate the assembly processes, creating a strong connection to the open plan workspaces.

wmb-studio-cmr-surgical-robotics-company-office-cambridge-uk-12-12-2019-deisgnboom

 

 

WMB studio were commissioned to develop plans for a new global headquarters on the edge of cambridge, bringing together staff teams that had been scattered around the city. the project reunifies the company, placing their revolutionary ‘versius’ surgical robotic system at the heart of the building. 

wmb-studio-cmr-surgical-robotics-company-office-cambridge-uk-12-12-2019-deisgnboom

 

 

formerly occupied by agricultural shed buildings, the site was granted planning permission on the basis that any new industrial units should replicate these particular forms. within the resulting pair of connected portal frame structures, functions are organized by level. the manufacturing team, key social spaces and the visitor suite are located at ground level. open-plan desking, meeting rooms, and labs, used by the development team, are at the upper level. 

wmb-studio-cmr-surgical-robotics-company-office-cambridge-uk-12-12-2019-deisgnboom

 

 

at the heart of the building is a double-height space, the street, that symbolically connects all teams together. final testing of each ‘versius’ arm is expressed and celebrated, within a glazed assembly facility running the length of the space. the street extends into a set of stairs and tiered seating linking to the upper floor, providing flexible space for ad-hoc informal use, right through to full company gatherings. 

wmb-studio-cmr-surgical-robotics-company-office-cambridge-uk-12-12-2019-deisgnboom

 

 

founding directors and many of the staff are keen alpine climbers. accordingly, a training wall was included in the brief and is anchored to one side of the street. for the main interior, a warm, textured material palette was developed, intended to contrast with and exaggerate the finely-honed medical devices being developed. birch plywood panels clad each of the three enclosures at first floor.vertical plywood battens on wood wool dress the parallel walls of the street, providing acoustic damping and visual texture. 

wmb-studio-cmr-surgical-robotics-company-office-cambridge-uk-12-12-2019-deisgnboom

 

 

bold, block colours are applied to meeting rooms and tea points, acting as orientation points around the building. the visitor suite operates independently from the main development and manufacturing spaces, allowing the visitor experience, for investors, potential buyers and surgeons attending for training, to be carefully orchestrated and controlled. 

WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge

 

 

a concealed connection between the operating theatre and the street space allows the visitor to move seamlessly from a system demonstration to an experience of the manufacturing and testing processes. the building is designed primarily as a tool for cmr, to encourage interaction between previously disparate teams, facilitate future growth, and to express the disruptive, dynamic nature of the company within the medical device industry. 

WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge

WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge

WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge

WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge

WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge

WMB studio completes a robotics company's office with a climbing wall in cambridge

 

 

project info: 

 

project: cmr surgical hq 

client: cmr surgical / cambridge realty 

location: cambridge, uk 

design: WMB studio – daniel wiltshire + ed butler 

status: complete 

year: 2019 

photography: french + tye

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: cristina gomez | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,029 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine