WOHA: space asia hub
 
WOHA: space asia hub
aug 14, 2012

WOHA: space asia hub

‘space asia hub’ by WOHA, singapore image © patrick bingham-hall all images courtesy of WOHA

 

 

 

singapore-based firm WOHA architects has finished the ‘space asia hub,’ the new exhibition hub for the renowned furniture design retailer, space, appropriately located within the arts and entertainment district of singapore. a contemporary glass infill structure sits between a villa and a shop house contrasting with the original elements in a language that enhances and respects the old edifices despite its radically opposing style. bridges, stairs and removed walls connect ensemble through a dynamic sequence of experiences.

 

the conserved heritage buildings are renovated with large timber and metal trusses to open up light-filled showrooms with exposed intricate woodwork and the distinct white-stained wood floors, windows and ceilings typical of their historic character. joining the two spaces is a juxtaposing volume of expansive curtain walls wrapping large display and exhibit areas with steel beams framing existing brick walls. the interior spills out through a transparent partition into a plaza with local terracotta and pebblewash patterns evoking the nature of the regional ‘sarong’ textiles.

 

‘space asia hub’ has been shortlisted in the ‘new and old’ category of the 2012 world architecture festival. see the complete list of this year’s nominated projects here.

WOHA: space asia hub entrance image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub view from the street image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub two historical white buildings are preserved with a contemporary infill image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub curtain wall facade contrasts the classical order of the opposing structures image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub public exterior plaza image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub interior flexible lobby space image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub new stairs connecting the structures image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub large interior spaces for multiple uses image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub original brick wall framed by modern elements image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub showroom interior providing views to the old structures image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub conserved showroom image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub conserved shop room image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub stairs image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub original white surfaces of the old villa and shop room image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub wood trusses in the restored villa image © patrick bingham-hall

WOHA: space asia hub open internal courtyard with a green wall image © patrick bingham-hall

 

project info:

 

project location: 77 bencoolen street singapore 189653 design inception: may 2009 start of construction: april 2010 completed: august 2011 csc: expected november 2011 top (2nd phase): 03 august 2011 project cost: ,000,000 project size: gross floor area: 3,886.05 m2 plot area: 1,858.00 m2

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,828 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine