a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence

a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence

anandah café and residence follows an open-concept design

 

Anandah, designed by Ishiodori Takeshi Architects, stands on the small island of Aoshima in Miyazaki City, Japan, combining a café and the client’s residence. The architectural project aims to create an environment that attends to the subtropical climate and takes advantage of its unique coastal location. 

 

In the center of the island, a shrine enveloped by lush subtropical vegetation boasts a circumference of 1.5 km. Facing a main road juxtaposed against the vastness of the Pacific Ocean to the east and complemented by the ‘Kodomo no Kuni’ park across the way, and with a view of a mountain range to the west separated by railroad tracks, the site finds itself at the intersection of mountains and sea.

 

The design imitates a space in which ‘forest trees serve as pillars, with just a roof between them’. This notion leads to the conception of a generous, simple open layout where wind flows freely, shielding occupants from harsh sunlight and rainfall. The design thus revolves around a large, gently arched roof that seems to cradle the entire site, with almost half of the structure’s area dedicated to terraces. The open-concept design and boundless indoor-outdoor spaces provide a sense of freedom from any spatial restrictions.

a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence
all images by studio marsh

 

 

steel and wooden components create a subtle ‘primal’ aesthetic

 

The building, extending across the full north-south width of the site, features open semi-outdoor terraces at its northern and southern extremities on three sides. The gable roof, slightly sloped at 5 degrees, is adorned with white galvalume steel corrugated plates. The steel elements combined with the cedar shingles on the exterior walls convey a primal aesthetic. Beyond aesthetics, the design team opts for these materials to mitigate the impact of strong typhoon winds.

 

The interior and terraces benefit from a spacious atrium beneath the expansive roof. Wooden windows allow the Pacific Ocean’s breezes to permeate the space. The natural light of the western sun spreads throughout the interior dissolving the boundaries between inside and outside.

 

The name ‘anandah,’ derived from Sanskrit, signifies ‘happiness’ and ‘freedom from all limitations’. It is chosen for the café, with the aspiration that visitors would find solace in a space where interior and exterior blends, and where the spatial experience triggers a sense of joy and liberation.

a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence
the gable roof, slightly sloped at 5 degrees, is adorned with white galvalume steel corrugated plates

a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence
the design thus revolves around a large, gently arched roof that seems to cradle the entire site

a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence
the design imitates a space in which ‘forest trees serve as pillars, with just a roof between them’

a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence
the simple open layout allows for wind to flow freely while shielding occupants from harsh sunlight

a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence
the natural light of the western sun spreads throughout the interior

anandah-ishiodori-takeshi-architects-japan-designboom-1800-2

the interior benefits from a spacious atrium beneath the expansive roof

a forest of wooden pillars topped by a gently arched roof shape anandah café and residence
the design aims to create a spatial experience that triggers a sense of joy and liberation

anandah-ishiodori-takeshi-architects-japan-designboom-1800-3

several wooden pillars support the main structure and the gable roof

 

1/5
the multifunctional space serves as a café and the client's residence
the multifunctional space serves as a café and the client's residence
the open-concept design provides a sense of freedom from any spatial restrictions
the open-concept design provides a sense of freedom from any spatial restrictions
the open layout dissolves the boundaries between inside and outside
the open layout dissolves the boundaries between inside and outside
almost half of the structure's area is dedicated to open terraces
almost half of the structure's area is dedicated to open terraces
anandah plan drawing
anandah plan drawing

project info:

 

name: anandah | @anandah.inc
architect: Ishiodori Takeshi Architects@ishiodori_takeshi_architects

location: Aoshima, Miyazaki, Japan

photography: studio marsh

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! croatian furniture company prostoria stands as an example of a different and more traditional approach based on the evolution from the local factuality of all actors involved in the production process. explore prostoria on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5