hugging a rocky landscape, the vertes retreat offers a dramatic escape from city life

 

vertes retreat is a vacation home for a family of four, located on the sunshine coast in BC canada. completed in 2020 by W O V E N architecture and design, the residence is perched 30′ above a pristine lake in the form of an L shape plan that hugs the existing rocky landscape. its flat roofs hover above two wings, providing large overhangs and covered outdoor spaces. ‘the home is at one with the landscape and provides its occupants with a place to play and rest during their escapes from urban life,’ comment the architects. 

vertes retreat 1
image © dolf vermeulen creative

 

 

a two-wing and daylit vacation home with stunning lake views

 

a one-story wing at the vertes retreat contains what W O V E N (see more here) calls the ‘great room’, while a two-story wing holds the garage, media room, and bedrooms above. skylights, meanwhile, extend the entire length of the circulation paths at both wings, flooding these areas with much-needed natural light during the long rainy winters of the pacific northwest. as a final touch, large glass openings throughout the home frame stunning lake views with glimpses of the rocky landscape behind and positioned in select locations.

vertes retreat 7
image © sama canzian

vertes retreat 9
image © sama canzian

vertes retreat 8
image © sama canzian

vertes retreat 3
image © sama canzian

vertes retreat 6
image © sama canzian

vertes retreat 2
image © sama canzian

 

 

 

 

1/6
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian
image © sama canzian

project info:

 

name: vertes retreat

location: sunshine coast, british columbia, canada

project area: ± 382 sqm 
architecture: W O V E N architecture and design

collaborator: phillip van horn design

construction: jenkins construction 
photography: sama canzian, dolf vermeulen creative

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom