WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
 

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley

as silicon valley evolves to compete with growing innovation centers in walkable, networked areas, intuit’s new marine way building (MWB) in california — the continuation of a larger update to their mountain view campus — models a new kind of workplace design for the region. an antidote to the insular campuses still going up throughout the valley, intuit’s human-centered, urban-minded, deep green workplace anticipates a more sustainable, publicly-engaged development pattern, while providing its community with a place of warmth, choice, and connection in the here and now.

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
the geometry of the MWB can be understood as low, wide, connected, and flexible

 

 

transforming the financial lives of individuals for over three decades, the people of intuit have long felt part of something vital. intuit wanted to honor their employees with new workplace environments that support their strong culture and aspirational mission to power prosperity around the world. in response, californian based WRNS studio — site planning + architecture –, and clive wilkinson architects — interior design — worked as an integrated team to develop a phased design solution for two new office buildings and two new parking structures. these projects were identified in a 2010 master plan and represent major additions to intuit’s campus, which was originally developed in the 1980’s as a suburban office park.

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
the MWB reinforces campus patterns and cohesion, and creates interest along the street

 

 

the planning and geometry of the MWB — phase one, featured herein –, with 185,400 sq. ft. on four floors, can be understood as low, wide, connected, and flexible. this strategy addresses the specific programmatic and collaborative needs of intuit’s employees, reinforces campus patterns and cohesion, and creates interest along the street. the large floor plates, which accommodate a variety of places for people to collaborate, concentrate, socialize, and reflect, are organized into human-scaled neighborhoods and connected by clear circulation. a café, living rooms, bike facilities, showers, and terraces spin off of a highly visible atrium that welcomes up to 500 people at a time and opens out onto the campus’s main internal street.

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
this new edge supports intuit’s pedestrian and bike friendly campus

 

 

the four-story main atrium space draws activity from the east and west sides of the campus and serves as the center of the MWB and the greater intuit community. each landing and bleacher stair along the atrium connects directly to a large ‘living room’ with pantry functions and generous inter-team collaborative workspace. in addition to more intimate breakout spaces like balconies and casual soft-furniture settings, which offer a range of work opportunities to encourage users to take advantage of the whole building, full workspace neighborhoods are located at the edge of the atrium. this variety of programmatic functions along the perimeter of the atrium helps generate a consistent buzz of activity throughout the workday.

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
the MWB creates a dynamic new edge along the campus’s main pedestrian and vehicular spine

 

 

designed to embrace the mild climate of mountain view’s north bayshore area, the MWB connects to both nature and the public realm. extensive terraces with views to the bay offer an indoor/outdoor workplace experience that fosters choice, authenticity, and wellbeing while helping to knit the campus together. with a ground floor that emerges from the landscape as a solid, textured base, glassy loft-like upper levels, extensive terraces, and amenities located at the building perimeter, the MWB creates a dynamic new edge along the campus’s main pedestrian and vehicular spine. the project will join with the office building planned for phase two, creating a new campus gateway and center of gravity.

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
the atrium plays a key role in supporting intuit’s wellness and energy efficiency goals

 

 

targeting LEED platinum, design strategies enhance resource efficiency, expand the natural habitat, ensure good indoor environmental quality, reduce water consumption and waste, and enable the expanded use of transit options. the terraces and green roofs are part of a comprehensive landscape plan that includes naturalized wetland bio-filtration areas and natural planted areas to help sustain local salt marsh and grassland biome species while reducing the burden on the current infrastructure. reflecting intuit’s mission to empower small businesses and individuals, much of the furniture was purchased from small businesses, and local artists created the art and wind sculptures. in a region that must become more efficient and sustainable to support the flexibility and work/life integration that knowledge workers seek, intuit models workplace design that brings delight in the present, while anticipating a denser, more networked future for the valley.

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
a café, living rooms, bike facilities, terraces, and a variety of workspaces spin off of a highly visible atrium

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
Each landing and bleacher stair along the atrium connects directly to a large ‘living room’

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
intimate breakout spaces offer work opportunities to encourage users to take advantage of the whole building

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
programmatic functions along the perimeter of the atrium help generate a consistent buzz of activity

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
the workspace configuration and design supports the strong culture of intuit’s community

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
the large floor plates accommodate a variety of places for people to collaborate and reflect

WRNS + clive wilkinson team up to design an innovative workspace in silicon valley
terraces with views to the bay offer an indoor/outdoor workplace experience that fosters well being

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,256 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine