wutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghai

wutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghai

wutopia lab has completed ‘the hiding house’ in shanghai with a micro chinese garden formed by black volcanic rock, taihu stones, wisteria and bauhinia trees. the residence comprises two volumes connected via an open wooden deck, which is in direct contact with the garden. the main volume houses all living activities, while the second volume encloses the tearoom on the ground level and an open, circular terrace on its roof.

wutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghaiall images by creatAR images

 

 

wutopia lab, who developed the project together with sunyat, divided ‘the hiding house’ in two main parts, living space and service space, through a continuous surface. on the south side of this surface, the architects have placed the living room, which also serves as an exhibition room and library, the dining room, the master bedroom, the tearoom, and the courtyard, which doubles as a garden and stage. the other side houses the e kitchen, toilet, equipment room and a room for exhibitions. the mezzanine level is designed for services, storage, and other living activities.

curved windows and door lead residents from the courtyard to the interior

 

 

 

‘for 74 months, the client did not know what he wanted,’ notes wutopia lab about the project, which took six years to complete. ‘but he was certain that he wanted to present the dramatic experience of life without exaggerating it.’ ‘the hiding house’ is characterized by multiple functional roles occurring at once, from a residence, to a small museum, exhibition space, and library. ‘the boundary between private and public is blurred,’ adds the shanghai-based architecture studio. ‘from the perspective of events, real and fictitious, public and private, all were intertwined into ambiguous contexts at different scales.’

the curved main door

 

 

in its construction, the house combines volcanic rock, taihu stone, perforated aluminum plate, glass, steel plate, diatom mud, wood, and white cement. large windows connect interiors with the micro chinese garden outside, which forms the center of the project. located in a separate volume, the tearoom is characterized by a continuous glass window and a perforated plate that ensures enough privacy. the courtyard is complete with a translucent curtain that separates it from the wooden deck and transforms it into a stage.a tree grows through a whole in the perforated ceiling of the outdoor terracewutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghai

wutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghai

black volcanic rock and taihu stones compose the courtyard wutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghaicircular terrace on top of the tearoom

wutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghai

wutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghaiwutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghaitranslucent surfaces define the vertical dimension of the courtyardwutopia lab adds micro chinese garden to 'the hiding house' in shanghai

 

 

 

 

project info:

 

name: the hiding house

architect: wutopia lab & sunyat

chief architect: yu ting

proposal design team: wutopia lab

project architect: li zongze, mu zhilin

designer: pan dali ,etc.

proposal development team: shanghai sunyat architecture design co., ltd.

main designers: zhu yumei, hu wenxiao, yu bing, zhou yixiang, wang can, jiang hong, mao yaqian, xu weidong, etc.

project manager and general coordinator: zhang hao

lighting consultant: chloe zhang

home consultant: wang fang

construction manager: chen yuwen

construction area: 139 sqm

courtyard area: 105 sqm

location: shanghai, china

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ARCHITECTURE IN CHINA(1112)

ARCHITECTURE IN SHANGHAI(120)

DBINSTAGRAM(846)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS(1421)

WUTOPIA LAB(16)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5