x architekten: pastoral care centre in linz

x architekten: pastoral care centre in linz

‘pastoral care centre’ by x architekten in linz, austria all images courtesy x architekten image © david schreyer

austrian practice x architekten has completed ‘ pastoral care center’, a two-storey secular complex in linz, austria. located on the site of the steel company voestalpine, the design seeks to bridge the gap between the main roads and industrial estates with a new identity and purpose.

x architekten: pastoral care centre in linz exterior view image © david schreyer

using the existing woodlands as the conceptual starting point to the design, the project creates a ‘built landscape’ by cutting into the adjacent hillside towards a wooded slope. the embankment, finished with dark slag-stone, provides a dark graphic contrast to the lush plot while creating a shallow bowl around the building. the resulting effect enables the structure to be read as if it was emerging out of the land, revealing its presence in dramatic landscaping. the climbable roof serves as a link between the nearby steel car port and gardens.

x architekten: pastoral care centre in linz entrance image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz approach image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz car port image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz facade image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz view of embankment image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz main entrance image © david schreyer

resembling a crystal in its geometry, the interior features an array of facets and angles that obscures its proportion and shape. the stark white finish of the walls, ceiling and floor creates a light and illuminated atmosphere within the chapel. sliding partitions enable the chapel to be either open or closed from the adjacent event room and bar.

x architekten: pastoral care centre in linz interior view of chapel image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz faceted roof and ceiling image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz closed sliding partitions image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz view towards meeting space image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz entrance image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linzbar image © rupert asanger

x architekten: pastoral care centre in linz catwalk connecting offices on second level image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz meeting room image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linzoffice room image © rupert asanger

x architekten: pastoral care centre in linzcourtyard image © rupert asanger

x architekten: pastoral care centre in linz night view image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz image © david schreyer

x architekten: pastoral care centre in linz scheme

x architekten: pastoral care centre in linz site

x architekten: pastoral care centre in linz floor plan / level 0

x architekten: pastoral care centre in linz floor plan / level +1

x architekten: pastoral care centre in linz section

x architekten: pastoral care centre in linz elevation

x architekten: pastoral care centre in linz elevation

x architekten: pastoral care centre in linz elevation

project info:

client: diocese linz site: 4,843 m2 built-up area: 840 m2

  • Gustavo Adolfo Albornoz Velásquez
    [email protected]

    Gustavo Adolfo Albornoz Velás
    Feb 02, 2012
  • Desde Sudamerica Chile
    \”La naturaleza del cambio\” Cuesta aceptar los cambio…! , creo que arquitectonicamente hablando en un lugar Limpio expresado en el \”Minimalismo\” de la forma como biense expresa antes \” el Cristo en la cruz es la única cosa caliente en todo el interior. concepto que muestra la intencionalidad del viaje al amor de Dios a travez del crisol que es su hijo Jesucristo… Falta una rosa de los vientos o Brujula que indique la ubicación Norte sur para ver la intencionalidad astral del edificio ¿ A donde apunta la proyección de la Cruz ?
    Felicitaciones a los Arquitectos hermoso trabajo para nuestro Señor.

    From South America Chile
    \”The nature of change\” hard to accept the change …! I think architecturally speaking in a clean expressed in the \”minimalism\” of how Biense expressed before, \”the Christ on the cross is the only hot thing in the whole interior. Concept that shows the intent of the trip to the love of God travez the crucible that is his son Jesus Christ … is missing a wind rose or compass north-south indicating the location to see the intent of the building astral where do the projection points of the Cross?
    Congratulations to the Architects beautiful work for our Lord

    Gustavo Adolfo Albornoz Velás
    Feb 02, 2012
  • that exposed aggregate exterior is rather nasty

    dbkii
    Feb 01, 2012
  • In a weird way, I kind of appreciate the disorienting nature of the interior. Its somehow fitting.

    bradley legs
    Jan 31, 2012
  • brrr…what an COLD interior!!! A sensation of emptiness…some kind of laboratory on eugenics. The Crucifix is the only thing that remember us that we are humans and we got souls. As the fact, the Christ on the cross is the only warm thing on the whole interior. I guess that was the main concept or something of the xarchitekten…

    Kuroda
    Jan 31, 2012

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5