x architekten: raumstation

x architekten: raumstation

‘raumstation’ by x architekten in gunskirchen, austria all images courtesy x architekten

austria-based practice x architekten has shared with us images of ‘raumstation’, a two-storey private residence at the edge of a small village in gunskirchen, austria. utilizing the slight slope present on the site, the design lifts up in a dramatic cantilever to accommodate a shaded parking space below while establishing a sense of levitation to the living space above.

x architekten: raumstation exterior view

reformatting the land to accommodate a basement level, a section of the plot was dug up and replaced on top of the slope to exaggerate the existing topography of the site. a concrete base and a perpendicularly-running reinforcing wall was inserted, emerging out of the ground as a clean cut in the hill. hosting a cellar and a utility room, the design shifts the majority of the residence to the upper floor to enable the clients to live within a single level. 

x architekten: raumstation view of shaded parking space

accessed by a wide set of staircase that extends up from below the cantilever, the entry is slotted into the middle of the layout, serving as a tool to distinguish between the private and public zones of the house. a generous outdoor space has been excised out of the east elevation, offering views of the surrounding cornfields when climbing the stairs. slightly tapered on one side, the kitchen, dining, and living space rests on top of the hill in an open and linear manner. a large outdoor terrace and swimming pool extends out from this area, allowing the activities of the interior to extend out into the outdoors when wanted. beyond a narrow hallway, the private sleeping quarters and a library levitate over the land.

x architekten: raumstation

x architekten: raumstation pool and terrace

x architekten: raumstation entry staircase and outdoor space

x architekten: raumstation interior view

x architekten: raumstation view of dining and kitchen from living space

x architekten: raumstation hallway

x architekten: raumstation bedroom

x architekten: raumstation washroom

x architekten: raumstation schematic diagram of process

x architekten: raumstation floor plan / lower level

x architekten: raumstation floor plan / upper level

x architekten: raumstation longitudinal section

x architekten: raumstation south elevation

x architekten: raumstation west elevation

x architekten: raumstation north elevation

x architekten: raumstation south elevation

  • great shape, but no privacy at terrace

    Didi
    Sep 19, 2011
  • how about some colour on the builing? looks like a sad cold shoebox.

    prancer
    Sep 16, 2011
  • OMG A DOUBLE-WIDE ON STILTS!!!

    Heywood
    Sep 16, 2011
  • This is a wonderful project! I would love to see the finished landscape as well.

    Ben
    Sep 16, 2011
  • love to live there, this building wants to fly, functional groundfloors, great!

    myfezazi
    Sep 16, 2011
  • nice! thats were i live 😀

    cs
    Sep 16, 2011
  • very nice project ++

    ck
    Sep 16, 2011
  • sad placement for the terrace infront of the road.

    d
    Sep 16, 2011

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5