x+living's fairy-tale spaces feature whimsical swimming pool in china
 

x+living's fairy-tale spaces feature whimsical swimming pool in china

x+living, a renowned shanghai-based architectural design firm, completed a whimsical swimming and recreational club for children and parents, the loong swim club in suzhou, china. the colorful accents and caticature-esque geometries create dream-like environments in each room. polka-dotted and striped furniture and lighting pieces add pops of patten in pastel spaces. all the areas are meant to foster interaction between the children and their parents, making the children feel safe and free playing around in wonderland.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
the attractive colors and fairy-tale shapes are reflected in the mirror, making guests feel like they are in the wonderland.

 

 

well informed of their target audience – children, parents and infants all inhabiting the same areas – the team of designers considered the habits and behaviors of all of the groups. the designers divided the parent-child swim club into five main functional areas, all flowing through seamlessly from once space to the next through a fantastic narrative.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom

the reception desk in the shape of a ship moves the narrative to the next spaces.

 

 

a big whale that wraps around a column, jumping out of the water welcomes visitors when entering the building through the reception area. the area features a desk in the shape of a ship and a small arc lace outlined on the bottom is meant to represent a wave pushing the ship and the narrative to the next space. passing through the reception and the shoe changing area, guests are led on to the reading room.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
looking up at the lights in the reading area, the round lampshades are meant to be sprays of water splashing in the sky.

 

 

ranging between giant slides and small nooks, the reading area includes a series of curved, over-sized seating pieces, or ‘leisure couches’. the colorful pieces are scattered in a dotted carpet, inviting children to accomodate themselves to read. the designers intended them to represent waves, cradling the children in infinite seating positions. bookshelves are incorporated into both of the couch’s ends. looking up at the lights in the reading area, the round lampshades are meant to look like sprays of water splashing in the sky. towards the left and right ends of the reading area, kids and parents can access the swimming pool and the restaurant.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
the giant water droplets lamps on the ceiling seem as if condensation will fall, filling the space with a dramatic, magical tension.

 

 

the swimming pool looks like a huge water tank surrounded by pastel pink arches. to one side of the swimming pool, there is a variety of small classrooms hosting a variety of DIY workshops for kids and on the other side there is a walkway and seats creating a rest and companion area for parents. the swimming pool’s light blue hue contrasts agains the pink space in a magical evnironment and the giant overhead water droplets add to the dramatic effect. the over-sized round droplets in the ceiling acting as lighting devices creating a light atmosphere where children can be easily monitored by their parents.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
the huge flower chandeliers offer distraction for the infants being bathed.

 

 

the window between the pool and the parents area play an important role in the space, allowing parents to watch their children swim and children to interact back. at the end of the corridor is the bath area divided into children and adults. huge flower chandeliers adorn the infant bath area providing eye-catching pieces in the space’s ceiling. while parents bathe their babies, the latter are distracted observing the intricate and colorful patterns inside the lamps, making the experience easier for the parents. going back from the pool to the reading area, towards the right side of it, guests can access the dining area.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
‘eggshells castle’ at the center of the restaurant invite children to play while the adults dine around it.

 

 

the ‘eggshells castle’ is the centerpiece of the restaurant that defies all senses of space and place, of sizes and heights and playful geometries. the mirrored ceiling gives the room an endless horizon, reflecting the busy and colorful interior. children are invited to play inside the eggs, or climb up and over them, encouraging guests them to experience the space in a playful way. the fairy-tale shapes welcome children and adults alike into this wonderland, hosting the dining tables around the eggshell castle so parents can keep track of their children.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
hallway creates a maze-like illusion connecting several spaces.

 

 

other parts of the project take guests through maze-like hallways, clad with mirrors and a terrazo-style carpet, creating the illusion of being lost in an alice in wonderland scene. the party room’s fun chandeliers remind viewers of christmas ornaments and circus decorations in pastel tones that bring back childhood memories. the project’s overall color palette is a pastel range of pinks, blues and neutrals, disregarding color in gender intentionally. the colorful shapes in the interiors also include thin, black lines that add an avant-garde aesthetic to the project.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
the party room is used as a multi-functional space in the club.

 

 

x+living also achieves the spatial aesthetics in terms of composition – the different sizes of ratios, from two centimeters of arched laces to three meters of arched doors, challenge the visual proportions in the spaces. the dreamy design creates an experience that motivates children and adults alike to explore every corner of the whimsical project.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
block-shaped lamps hanging in the shoe-changing area add pops of pattern to the pastel space.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
the different sizes of ratio, from two centimeters of arched laces to three meters of arched doors, challenge the proportions of each space.

xliving-loong-swim-club-suzhou-china-06-19-2019-designboom
the thin black line together with the vivid colors make the space feel like a huge children’s painting.

 

 

project info:

 

architecture: x+ living

location: suzhou, china

area: 2,200 sqm

program: swimming pool

completion: 2019

photography: shao feng

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: cristina gomez | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,929 subscribers
    - see sample
    - see sample