yasutaka yoshimura adapts warehouse into a kindergarten in japan
 
yasutaka yoshimura adapts warehouse into a kindergarten in japan
jul 07, 2016

yasutaka yoshimura adapts warehouse into a kindergarten in japan

yasutaka yoshimura adapts warehouse into a kindergarten in japan
all images © yasutaka yoshimura

 

 

 

in ichihara, japan, yasutaka yoshimura architects have used a ready-made warehouse and wrapped the body in a translucent envelope. ‘fukumasu base’ is a kindergarten aimed to also be a community center for children and their families.

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
the brace structure is still visible and left exposed

 

 

 

with the help of HIBINOSEKKEI, Inc + yoji no shiro, who have conceived many kindergartens in japan, yasutaka yoshimura architects developed the interior program that accommodates to children of all ages and their families. inside the airy volume, an irregular shaped volume has been added that go up to two floors; this addition never fully reaches the full height of the ceiling or touches the outer boundaries. composed of timber, the addition is connected at the second level by a series of platforms that allow children to run freely. meanwhile the spaces below have been left minimal to allow adaptability. although the building has little to no windows, the kindergarten is constantly naturally lit due to the translucent envelope.

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
the kindergarten is located in ichihara, chiba

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
the kindergarten is based across two levels

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
the addition doesn’t touch the ceiling

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
upper level

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
the kindergarten includes a cafe, classrooms and a japanese room

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
triangular openings let light in

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
lower ground floor

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
the opaque nature of the façade allows natural light through at all angles

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
front façade

yasutaka-yoshimura-architects-fukumasu-base-japan-designboom-02
fukumasu base, yusutaka yoshimura architects

 

 

project info:

 

 

location: ichihara, chiba, japan
principal use: kindergarten
design and supervise: yasutaka yoshimura architects
structural engineer: eisuke mitsuda structural consultants (wooden) / hasegawa sogo sekkei (steel)
adviser for kindergarten: hibinosekkei, inc + yoji no shiro
general contractor: hirai kensetsu / sanwa-kigyo corporation (tent warehouse)
category: newly built
completion date: mar/2016
structure: wooden + steel, 1 story, partly 2 stories
site area: 3,361.51sq.m
building area: 512.42sq.m
total floor area: 684.81sq.m
max height: 8,470 mm
photographer: yasutaka yoshimura

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • nice but:
    looks rather like an office/studio than kindergarden….

    Friz Will

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,452 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine