this beach house in chile by aguilo pedraza arquitectos sits above the urban boundary and views the sea despite its distance from it. the dwelling was designed with specific accessibility requirements, and for this reason there are several ramps that lead to the various floors from the outside. its unique shape has less of a clear origin, one might guess from a glance it’s a response to the famous tetris game — an effect that is contributed to by the bright color scheme. however, yellow was chosen quite intentionally to reference the historic coastline, which was once lined with colorfully painted metal structures such as this.

yellow house in chile
all images by nico saieh

 

 

one thing’s for certain, the client wanted a view of the ocean despite its distance from the coastline. consequently, aguilo pedraza arquitectos elevated the house and installed a series of massive windows that permit sweeping views from every floor. in total, there are three floors plus the outdoor roof-terrace. the bedrooms are located on the first two levels, with primary living accommodation found on the uppermost storey.

yellow house in chile
the dwelling takes on the appearance of a bright yellow tetris block 

yellow house in chile
the stacked dwelling can be accessed in a number of different ways

yellow house in chile
the bold color choice ensures that the house stands out in its residential setting

yellow house in chile
the house viewed from the passing street at the rear of the property

yellow house in chile
the residence overlooks both the urban environment and the sea

 

 

project info:

 

name: yellow house
architects: diego aguilo ch. / rodrigo pedraza p.
collaborating architect: jose lemaitre
calculator: joel contreras
builder: mauricio urzúa u.
project year: 2014-2015
construction year: 2015-2016
built area: 104.5 sqm
surface area: 432 sqm
location: zapallar, 5 region, chile
materials: concrete plinth, metal structure, hd miniwave metal cladding, clear pine interior cladding (knot-free)