yoshichika takagi renovates two-storey sapporo residence with curved white wall insertion

yoshichika takagi renovates two-storey sapporo residence with curved white wall insertion

architect yoshichika takagi has renovated a four-decade-old residence in sapporo, japan with a curved wall that helps bring light into the heart of the home. the project was completed for a couple who required more space than the previously existing structure could offer. with the project, the architect sought to provide more living areas for the couple’s child, as well as the two cats that inhabit the house.

yoshichika takagi renovates two-storey sapporo residence with curved white wall insertion
all images courtesy of yoshichika takagi + associates

 

 

in the design of the residence — tilted ‘the R wall in fukui’ — yoshichika takagi was inspired by the artwork of tohaku hasegawa and lucio fontana. ‘tohaku hasegawa’s ‘shorin-zu (pine trees)’ is delicately and boldly drawn with much blank space left on the canvas,’ the architect explains. ‘it looks incomplete but is very attractive because of the existence of the blank space (ground), on which we can imagine and envision various things that are not actually drawn.’

yoshichika takagi renovates two-storey sapporo residence with curved white wall insertion

 

 

yoshichika takagi considered if this approach could be applied to architectural renovations. ‘is it possible to create a blank space/ground in the existing architecture full of figures like fontana?,’ the architect asks. following this line of thinking, yoshichika takagi inserted an abstract curved wall that creates space for a stairwell and channels constant northern light inside the home. on the upper level, the reverse of this wall forms a bookshelf in the child’s room.

yoshichika takagi renovates two-storey sapporo residence with curved white wall insertion

 

 

meanwhile, the ground floor contains the home’s main living spaces, including a kitchen, a dining area with a short-legged table and a wood burning stove, a small office, and a versatile space that has purposely been left vacant. the entire house has been finished with larch plywood, providing the cats with plenty of places to sharpen their nails. see other projects by yoshichika takagi on designboom here.

yoshichika takagi renovates two-storey sapporo residence with curved white wall insertion

yoshichika takagi renovates two-storey sapporo residence with curved white wall insertion

yoshichika takagi renovates two-storey sapporo residence with curved white wall insertion

yoshichika-takagi-R-wall-in-fukui-japan-designboom-1800b

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ARCHITECTURE IN JAPAN(889)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS(1576)

WOOD AND TIMBER ARCHITECTURE(184)

YOSHICHIKA TAKAGI + ASSOCIATES(7)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5