a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china
 

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china

positioned on a sloping site on the hills of tengchong in china, STUDIO QI has completed the design of ‘annso hill hotel‘. located within the small streets of the ancient city, the project was faced with the challenge of a very narrow site of just 13 meters wide and a height difference of 16 meters from top to bottom. with these tricky constraints, the architects decided to work with the gradient to form a zig-zagged shaped ‘ladder’, that subtly announces the new intervention while also inviting guests into the hotel.

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

all images courtesy of STUDIO QI

 

 

as opposed to building a tall façade at the end of the street, STUDIO QI instead chose to build the entrance of the hotel back into the sloped terrain of the site. in this way, the new architecture appears to be nestled into the gradient of the landscape. and within the traditional chinese tiles of the sloped roof, a ‘z’ shape articulates the opening, almost like a crack of lightening through the form. in addition to forming a subtle approach, this aspect of the design also seeks to represent the spiritual process of going uphill. as guests ascend higher, they leave the city below and enter into the bright spaces of the hotel.

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

 

 

the interior of the hotel is characterized by the abundance of white surfaces. by making all the walls, floors and ceilings white, the design creates bright and airy spaces. contrasting against all the white, windows have been implemented to form picture perfect views of the greenery outdoors. by ensuring a visual connection to the natural environment, spaces feel more calm and tranquil.

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

 

 

in addition to the main program of the hotel, the scheme also includes a restaurant, gallery and yoga space. the restaurant boasts a huge window looking out to the forest, providing the ideal backdrop for a beautiful dining experience. in essence, STUDIO QI’s design transports guests from the streets of a historic chinese city, into the calm, white spaces of the annso hill hotel.

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom  

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

a zig-zagged entrance articulates STUDIO QI's annso hill hotel in china designboom

 

 

project info:

 

project name: ‘ANNSO HILL : untold beauty’

location: yunnan, tengchong, china

architect: STUDIO QI

building area: 21,528 ft2 (2000 m2)

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,237 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine