tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china
 

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china

within the site of an abandoned cement factory in xiamen, china, ZMY design has carved their own private residence. the project, dubbed ‘a woodwork enthusiast’s home’, entailed the renovation of an existing three-story building. by retaining the original cylindrical structure and adding only simple, natural materials, the result is a tranquil and intimate place for the designer themselves to enjoy. 

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

parlour 

all images © wu yongchang

 

 

when approaching the project ZMY began by rethinking what the notion of ‘home’ actually translates to in reality. they concluded that it’s not only a physically static place where occupants can totally relax, but also a spiritual space that touches and accommodates the mind. considering this, the final space is characterized by a concise and simplistic architectural language, not restricted by styles or labels.

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

parlour 

 

 

two round areas are used respectively for the open dining room and the parlour, which are implicitly separated by a passage featuring an elevated floor and lowered ceiling. the parlour retains the original rough concrete ceiling, with the floor covered in textured oak wood. the walls are finished with shell powder and earth mixed by the designer himself, which carry the past austere character of chinese villages. the design is simplistic, perfectly demonstrating that less is more.

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

parlour 

 

 

natural elements including stones, earth, wood and plants are incorporated into the space, together producing a unique ambience. the windows bring the changing light into the interior. the proportions, angles and grilles of the window openings are set and arranged in a subtle way, which enables sunlight to filter into the space and move slowly on the floor and furniture. light and shadows constantly change within the space, which offers varying experiences.

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

parlour 

 

 

neither envisioning the future nor summarizing the past, the interior design fits into current life. objects in the home are minimized and put in storage space as much as possible. the entire interior is dominated by a natural tone, with light strips complementing the soft spatial atmosphere. 

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

parlour 

 

 

‘I think interior design has three levels. the first level is merely about putting items together, about homogeneous consumption intervened by commerce, while the second level is about satisfying sensory experiences, via incorporating creativity, cultural context, historical stories and classy taste. but the highest level, I mean the best design, pursues to serve the mind. it’s austere yet profound, simple yet lasting, and is able to put the body and mind in a comfortable state’, says ZMY design.

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

passage

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

dining room

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

dining room

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

dining room

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

bathroom

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

staircase

tranquil spaces characterize ZMY's home for 'a woodwork enthusiast' in china designboom

bedroom

 

 

project info:

 

project name: a woodwork enthusiast’s home

location: xiamen, fujian, china

design firm: ZMY design

area: 3175.35 ft2 (295 m2)

main materials: french white oak wood, hot-rolled panel, emery, mixture of shell powder and earth

completion date: march 2019

photography: wu yongchang

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,094 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine