gijs van vaerenbergh builds sculptural steel labyrinth at former coal mine

gijs van vaerenbergh builds sculptural steel labyrinth at former coal mine


gijs van vaerenbergh builds a sculptural steel labyrinth at a former coal mine
all photography © filip dujardin

 

 

 

with a focus on the experience of space, gijs van vaerenbergh — a collaboration of belgian architects and artists pieterjan gijs and arnout van vaerenbergh — have realized an immersive labyrinth at the central square of c-mine art centre in genk, belgium.

 

a one kilometer maze of steel corridors, with walls that tower 5 meters above the earth, surrounds installation visitors, placing them within the intricate depths of the imposing structural mass. a series of boolean transformations comprising large, geometric shapes are cut from the structure — a sphere, a cylinder, and a cone create voids and apertures that alter the walk through the labyrinth into a sequence of spatial and sculptural experiences.

gijs van vaerenbergh labyrinth c-mine art centre
a one kilometer maze of steel corridors comprises walls that tower 5 meters above the earth

 

 

 

the tunnels, caverns and enclosed chambers formed by the cut-outs serve as frames that uncover various perspectives within the labyrinth. gijs van vaerenbergh made use of these geometries to reveal what is on the other side of the walls, while outlining fragments of the surrounding environment that become points of orientation throughout the walk. additionally, the installation interacts with the context of space where it is situated, allowing visitors to ascend the old mine shafts on site — a vantage point generally reserved for a labyrinth creator.

 

combining these elements, ‘labyrinth’ brings together tensions between part and whole, form and transparency, design and result, drawing and execution, working together to a create a layered effect that remains open to interpretation.

gijs van vaerenbergh labyrinth c-mine art centre
the tunnels, caverns and enclosed chambers frame the surrounding site

gijs van vaerenbergh labyrinth c-mine art centre
visitors enter the intricate depths of the imposing structural mass

gijs van vaerenbergh labyrinth c-mine art centre
the cut-outs outline fragments of the environment 

gijs van vaerenbergh labyrinth c-mine art centre

gijs van vaerenbergh labyrinth-c-mine-art-centre-designboom-08
visitors can meander through the monumental steel maze

gijs van vaerenbergh labyrinth c-mine art centre
the apertures turn the labyrinth into a sequence of spatial and sculptural experiences

gijs van vaerenbergh builds sculptural steel labyrinth at former coal mine

gijs van vaerenbergh builds sculptural steel labyrinth at former coal mine
cut-out geometries reveal what is on the other side of the walls

gijs van vaerenbergh builds sculptural steel labyrinth at former coal mine

gijs van vaerenbergh builds sculptural steel labyrinth at former coal mine

gijs van vaerenbergh builds sculptural steel labyrinth at former coal mine
visitors are allowed to ascend the old mine shafts on site

 

 

project credits:

 

structural engineering: bollinger + grohmann
execution: meuwes laswerken

 

  • Pretty cool artsy space

    Robert Milberg
    Jul 28, 2015
  • marvelous

    dbkii
    Jul 22, 2015

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5