rob sweere suspends the hub in a forest
 
rob sweere suspends the hub in a forest
nov 17, 2013

rob sweere suspends the hub in a forest

rob sweere suspends the hub in a forest
all images courtesy of rob sweere

 

 

 

hidden within a forestscape, dutch artist rob sweere has realized ‘the hub’ a soothing meditation chamber, which provokes an organic experience for the visitor that lies inside. six, taught steel cables connected to nearby trees suspend the immersive red form from the surface of the earth. the person lying within can view the sky, framed by the tops of the towering trees, through a gaping mouth at the object’s crown. openings on either side of the structure surround the interior with natural light, as well as reveal fragments of the woodsy landscape that encompasses it. created from aluminum and polyurethane, the habitat’s therapeutic objective is characterized by its silhouette and aesthetic: a grate-like opening at its base allows air to flow inside and hovers the daydreamer just above the ground, merging the visitor and environment as one. ‘the hub’ is a permanent artwork specially designed for the sculpture garden of the kröller-müller museum in otterlo, netherlands.

 

 

rob sweere suspends the hub in a forest
‘the hub’ seemingly floating in the forest

 

 

rob sweere suspends the hub in a forest
the red sculptural artwork suspended from the trees

 

 

rob sweere suspends the hub in a forest
a visitor lies inside ‘the hub’

 

 

rob sweere suspends the hub in a forest
openings at either side expose the surrounding natural environment

 

 

rob sweere suspends the hub in a forest
the forest and sky are revealed through openings at the top and edges of the structure

 

 

rob sweere suspends the hub in a forest
looking out of the top of ‘the hub’

 

 

rob sweere suspends the hub in a forest
a person lying inside becomes immersed in the natural environment that surrounds them

 

 

rob sweere suspends the hub in a forest
a grate-like opening at ‘the hub’s’ base merges the daydreamer and earth as one

  • There is something liberating about being suspended. It is not an eyesore in my mind-it’s like a treehouse, only not so high. Rob Sweere is a phenomonon in my estimation

    Steven Gelberg
  • cool

    dbkii
  • Nice design, shame you put it up in a pristine natural environment-it’s an eyesore. Tents are ok here. Try an old railway yard, or derelict warehouse, maybe.

    Michael kerton

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

art news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,096 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine